Un estudi liderat per investigadors de l'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) i l'Institut d'Investigació Biomèdica Doctor Josep Trueta de Girona (IDIBGI) avala una tècnica per preveure el risc de patir hemorràgies després d'un ictus. El document valida l'anàlisi de la permeabilitat cerebral com a predictora d'aquest tipus de situacions. I és que una de les complicacions més temudes en els casos d'ictus és la transformació hemorràgica, que es produeix en entre un 6 i un 8 % dels casos després de practicar als pacients una fibrinòlisi intravenosa amb l'administració d'una proteïna que ajuda a dissoldre la sang. El treball, que té com a autors principals els doctors Josep Puig i Gerard Blasco, s'ha publicat a la revista digital especialitzada en ciència i medicina 'Plos One' i es considera un dels més amplis fets fins ara en aquest àmbit.

Els investigadors que han liderat l'estudi proposaven la permeabilitat de la barrera hematoencefàlica -la capa de cèl·lules que actua de filtre entre el sistema sanguini i el nerviós- com a predictora de la transformació hemorràgica posterior a l'administració de la proteïna que ajuda a dissoldre la sang (tPA) durant les primeres hores després de l'inici dels símptomes.

Amb aquesta finalitat, van analitzar la mida de la regió d'elevada permeabilitat mitjançant estudis de profusió. En concret, es van analitzar 156 pacients amb oclusió de l'artèria cerebral mitjana, tractats amb tPA dins de les primers quatre hores i trenta minuts de l'aparició dels símptomes.

L'estudi, que s'ha realitzat amb la mostra més gran presa fins ara, conclou que la mida de la regió d'alta permeabilitat mesurada a través de la tomografia computada (PTC) ajuda a preveure la transformació hemorràgica, especialment identificant aquells pacient amb baix risc de desenvolupar-la.

Aquesta tècnica podria refermar la seguretat dels professionals en el moment de realitzar la fibrinòlisi intravenosa. Malgrat això, els investigadors alerten que cal incrementar l'evidència científica.