El nombre de famílies que opten per incinerar els difunts augmenta de manera progressiva a Olot. Segons ha explicat el gerent de l'empresa concessionària del cementiri, Miquel Casas, les incineracions van representar el 35% en el procés dels funerals durant el 2017. Ha explicat que el 2017 va ser l'any en el qual les incineracions van arribar al percentatge més elevat i que porten una línia ascendent des de fa anys.

Lluny han quedat els dies en els quals l'augment d'habitants i, en conseqüència, de defuncions era un problema per a l'Ajuntament d'Olot. Ara, el cementiri encabeix unes 7.000 sepultures, de les quals 800 estan lliures i els projectes d'ampliació estan desats.

Tot i que la major part de les famílies escampen les cendres a la muntanya o al mar o les posen dins del nínxol de la família, n'hi ha que opten per comprar un columbari. Segons Casas, una de cada 5 famílies que opta per la incineració demana un columbari.

Nous columbaris

Per tal de complir amb la demanda de columbaris, l'Ajuntament d'Olot fa pocs dies va acabar la construcció de 108 columbaris a la part alta del cementiri. Amb la incorporació dels 108, al cementiri hi ha 346 columbaris, dels quals uns 40 estan encabits dins d'un monument funerari en forma de xiprer que ha estat fet per l'empresa Evoquia. El responsable, Jordi Oliveras, explica que són una empresa emergent que ha estat creada per satisfer les necessitats dels nous costums funeraris. Tenen dos models de columbaris: el xiprer i uns armaris rodons

El xiprer està fet amb làmines d'un acer que simula el rovell. Les làmines formen compartiments, en els quals s'hi posen les capses de cendres i les flors. Han estat dissenyats per Pep Güell.

De xiprers com el d'Olot n'han posat 3 al cementiri de Montjuïc a Barcelona, 1 a Rellinars del Vallès i 1 a Moons, a Bèlgica.

Segons ha explicat Miquel Casas, el cost d'un columbari del xiprer és de 950 euros, mentre que un columbari normal val 650 euros. El preu s'ha d'afegir al cost del funeral amb incineració, que és entre 600 i 800 euros més elevat que un de convencional.

Els nous costums funeraris van provocar que l'Ajuntament d'Olot, en un dels seus darrers plens, modifiqués el reglament del cementiri. Fins ara, i en el cas de les cendres, només estava previst l'enterrament de les urnes en nínxols de dimensions més reduïdes que els que s'utilitzen quan no s'incineren els difunts.

A més, el reglament no preveia la possibilitat d'adquirir un espai al fossar en vida.