La CUP del Pla de l'Estany vol «fer fora» l'exconseller Santi Vila de la direcció general d'Aigües de Banyoles S.A.U. perquè considera que és «un cas flagrant de portes giratòries» de l'activitat política cap al món empresarial. Tot i reconèixer, justament, que l'empresa que l'ha contractat és privada, el partit argumenta que els seus beneficis provenen de l'Estany, qualificat de bé comunal, «i, per tant, propietat de tots els veïns i veïnes de Banyoles».

Per aquest motiu, la CUP -a l'oposició municipal i del Consell comarcal del Pla de l'Estany- considera «molt greu» que els banyolins no tinguin «cap tipus de poder de decisió sobre aquesta empresa» i afegeix que encara li sembla «més greu que l'Ajuntament no en tingui cap control, ja que les seves actuacions repercuteixen directament sobre tota la població». Aquesta i altres consideracions es recullen en un comunicat, en el qual s'informa de la posada en marxa d'una campanya contra la presència de Santi Vila a la direcció d'Aigües de Banyoles. El propòsit de la CUP, tal com remarca el mateix escrit, «no és només denunciar, sinó que pretenem aconseguir l'objectiu de fer-lo fora», pel que han iniciat una recollida de signatures que continuarà amb altres accions encara per concretar.

La incorporació de l'exconseller de la Generalitat a la concessionària de la xarxa d'abastament d'aigües a Banyoles es va fer pública al gener, després que el seu Consell d'Administració acordés nomenar-lo director general. El fitxatge es va produir exactament dos anys i un dia després que Vila deixés la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, el gener de 2016. D'aquesta manera, el polític complia el règim d'incompatibilitats per a alts càrrec al servei de la Generalitat, que estableix un límit de dos anys. Quan ell era el màxim responsable del Departament de Territori, el Govern va modificar la Llei de les Aigües del 2003 perquè l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) deixés de cobrar el cànon de captació de l'aigua de l'Estany, equivalent a 33.000 euros anuals que assumia l'Ajuntament. Des que va entrar en vigor, el 2014, Banyoles és l'únic municipi que no paga aquest cànon.

En opinió de la CUP del Pla de l'Estany, Vila no és el nou director general de l'empresa «per la seva vàlua professional, sinó per la seva relació amb el propietari d'Aigües de Banyoles i perquè va ser conseller del Departament de Territori i Sostenibilitat».