«L'escola no té por» és l'afirmació que una quarantena d'organitzacions criden a defensar dissabte als carrers, en una manifestació a Barcelona en la qual està convocada la comunitat educativa però també tota la ciutadania. El punt de trobada i l'hora de sortida de la marxa són la plaça de Catalunya (des d'on recorrerà el passeig de Gràcia) i les 5 de la tarda.

La mobilització remet a la «situació excepcional que estem vivint», en la qual els docents pateixen «un setge per part de la política, dels mitjans de comunicació i de la judicatura», ja que els acusen d'adoctrinar l'alumnat quan -remarquen- la seva feina és «ensenyar a respectar les persones i l'entorn». Els impulsors de la protesta diuen que «la societat catalana vol una educació avançada, inclusiva, que formi persones amb criteri propi, [...] sense por ni censura».

Entre els convocants hi ha el sindicat de docents Ustec·STEs, la intersindical-CSC, els d'alumnat SEPC i Sindicat d'Estudiants, l'Assemblea Groga, Docents per la República, la federació d'associacions de pares i mares d'alumnes Fapaes, Universitats per la República i entitats com l'ANC, FOLC, DINCAT, Crida per la Llibertat, l'Associació Amics de la Bressola-La Bressola, Feministes per la Independència, Dones per la República, Artistes de la República, l'Associació Catalana pels Drets Civils, la Plataforma per la Llengua, el Col·lectiu Pere Quart, Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, la Comissió per la Dignitat o l'Ateneu d'Acció Cultural-Girona, entre d'altres. La Federació d'associacions de pares d'alumnes de Catalunya (Fapac), aquest dimarts, també ha cridat les famílies a adherir-se a la manifestació en defensa de l'escola pública.

Per desplaçar-s'hi des de les comarques de Girona, entitats com Òmnium Garrotxa posarà autobusos a disposició de les persones que es vulguin desplaçar des d'Olot a Barcelona.

Ahir, la CGT Ensenyament va emetre un comunitat en el qual animava a participar en l'acció del 17 de març, per tal de «rebutjar frontalment els atacs a la immersió lingüística i al col·lectiu docent» de Catalunya. El sindicat també va proposar distingir un bloc en defensa de l'educació pública a dintre de la manifestació. I, a banda de les reivindicacions incloses en la convocatòria, la CGT va considerar necessari afegir-hi el rebuig als concerts educatius; la «pèrdua de democràcia als centres» amb la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) i la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), i les retallades en l'àmbit de l'educació.

Tots els col·lectius mobilitzats defensen que «la immersió garanteix la igualtat d'oportunitats» i alerten que «dir que la casella del castellà -en referència a la possibilitat que el formulari de preinscripció la inclogui- garanteix els drets dels castellanoparlants és mentida».

Reivindicació gironina

Tres dies abans de la manifestació, aquest dimecres 14 de març a dos quarts de 7 de la tarda, Ustec·STEs presentarà a l'Auditori Josep Irla de Girona un monogràfic de la seva revista UstecDocènciaque recull les diferents intervencions sobre les llengües assetjades en unes jornades que es van celebrar a Sitges el gener de 2017.

El sindicat vol que l'acte es converteixi en una defensa de la immersió lingüística, pel que hi participaran representants dels col·lectius de mestres, de famílies o d'antics alumnes que no han tingut el català com a llengua materna. Així com, també, docents i sindicalistes del País Valencià, la Catalunya Nord i les Illes Balears que explicaran la situació del català als seus respectius territoris. I una intervenció d'alguns dels professionals que van participar en el disseny tècnic de la immersió lingüística a les comarques de Girona.