Un equip de professionals gironins ha demostrat l'eficàcia d'un tractament amb fisioteràpia respiratòria per als pacients afectats de bronquièctasi. L'estudi desenvolupat per un equip del servei de Pneumologia de l'hospital Josep Trueta ha provat com a través d'uns exercicis de respiració s'aconsegueix reduir la mucositat dels pulmons i les aguditzacions de la malaltia. La recerca s'ha publicat la prestigiosa revista European Respiratory Journal, de la Societat Europea de Pneumologia, que també en ressalta els resultats en un editorial.

L'estudi descriu com durant un any s'han tractat en paral·lel un grup de pacients amb una tècnica de fisioteràpia respiratòria i un altre amb un placebo. Tots estaven afectats per aquesta malaltia crònica, que genera dificultat per eliminar el moc, fet que afavoreix la infecció crònica i que és difícil de controlar només amb antibiòtics.

És la primera vegada que es fa un estudi tan prolongat en tota la comunitat científica, ja que mai s'havien fet tests superiors als tres mesos de durada, i també és el primer que es compara amb un placebo, indiquen des de l'hospital Josep Trueta, que ha dut a terme l'estudi en col·laboració amb l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, l'Idibgi

Els resultats de l'estudi mostren com els exercicis, que estan guiats per un fisioterapeuta respiratori i són reforçats pel pacient al seu domicili, permeten una major expectoració i la reducció de la mucositat adherida als pulmons. Això evita aguditzacions de la malaltia i permet una millor qualitat de vida al pacient afectat.

L'estudi s'ha fet amb 44 pacients, la meitat dels quals ha rebut el tractament convencional combinat amb exercicis de placebo basats en moviments de braços. L'altre grup ha seguit una tècnica de drenatge de secrecions instruïda pel fisioterapeuta.

Per fer aquests exercicis, el pacient s'ha d'estirar de costat al llit i ha de fer exhalacions llargues, com si intentés entelar un vidre. Aquests exercicis es repeteixen d'un costat i de l'altre cada dia, matí i vespre, durant uns quinze minuts. La millora és evident des del mateix moment que s'inicien, ja que el pacient expectora mucositat amb més facilitat, i això li facilita la neteja dels pulmons.