El Col·legi de Metges de Girona entesa com a atac físic i no verbal, tal com va especificar el seu president, Josep Vilaplana. Ell mateix va destacar que altres professionals sanitaris pateixen situacions més complicades, coincidint amb l'alerta que el sindicat d'infermeria SATSE va fer dimarts.

Amb motiu del Dia contra les agressions en l'àmbit sanitari, que es commemorava ahir, l'Observatori Nacional d'Agressions a Metges de Catalunya -del Consell General de Col·legis Oficials de Metges- va especificar el nombre de queixes registrada a cada província. Les dades mostren una gran diferència entre Girona i Lleida, on consten 1 i 2 agressions, respectivament, i Barcelona i Tarragona, amb 59 la primera i 36 la segona. La raó és que les dues primeres només comptabilitzen les accions que comporten contacte físic -cops, empentes...-, però no insults i tota la resta d'agressions verbals.

El doctor Vilaplana va explicar que, a Girona, «només registrem els casos que acaben amb algun tipus de queixa o demanda del facultatiu que es posa en contacte amb l'administració o el Col·legi». En canvi, va apuntar que l'estadística de Tarragona inclou tota mena de comportaments, fet pel qual la xifra anual és ostensiblement més alta que la gironina.

El registre d'agressions a metges des del 2010 mostra que els serveis sanitaris de les comarques de Girona sempre s'han mantingut entre una de sola -l'any passat, el 2016 i el 2015-, dues -el 2010 i el 2011- i tres -el 2012-; amb dos anys, 2013 i 2014, en els quals no se'n va computar cap.

El president del Col·legi va aclarir que aquesta «és una estadística molt estable, però no exhaustiva» perquè exclou el maltractament verbal. Dit això, el doctor Vilaplana va remarcar que «qui pateix més agressions, insults, paraules grosses i maltractament és un altre personal sanitari: administratius, auxiliars i professionals d'infermeria, que són més agredits».

Aquests, va explicar Josep Vilaplana, fan de barrera entre els pacients i els metges, de manera que quan entren a la consulta «tot està molt filtrat, s'han desfogat abans en altres nivells intermedis». El màxim responsable del Col·legi gironí va afirmar que, «com a metges, ens preocupen molt les agressions que es produeixen en el sistema sanitari»; per a les que va assenyalar possibles causes com ara la «mala informació, les llistes d'espera o la falta d'informació al pacient».