El Port de la Selva va reactivar fa un parell de setmanes un pou que havien obert durant la sequera del 2007, des d'on s'extreu un 20% de l'aigua que es consumeix diàriament a la població. Aquesta mesura els ha permès rebaixar la salinització fins als 600 mg/l. I és que l'Ajuntament del Port de la Selva va haver d'aplicar el novembre restriccions d'aigua per l'elevada salinització de l'aqüífer que abasteix al municipi. Entre les mesures, que es mantenen vigents, hi ha la prohibició del reg agrícola, omplir piscines o netejar embarcacions. La falta de pluges no ha fet més que empitjorar la situació i, fins fa pocs dies, el nivell se situava en els 700 mg/l, quan el límit permès abans de prohibir l'ús de boca es troba entre els 800 i 850 mg/l.

Si bé l'obertura del pou ha permès rebaixar els nivells de salinització de l'aigua fins als 600 mg/l, l'alcalde del municipi, Josep Maria Cervera, alertava ahir que es tracta d'una mesura «provisional» i que, ara per ara, el que necessiten és que plogui.

El Port de la Selva és un dels pocs municipis de la costa catalana que és autosuficient en la gestió de l'aigua, i en períodes de sequera pateixen especialment. I és que la població es nodreix principalment d'un aqüífer que, en èpoques d'escassa pluges, se salinitza. Es tracta d'un problema recurrent que el passat mes de novembre va obligar a prendre les primeres mesures.

Mesures a llarg termini

L'alcalde va explicar que el municipi necessita que plogui amb urgència perquè, tot i que estan estudiant alternatives, totes són a llarg termini. D'entre les mesures, hi ha la possibilitat de connectar-se a la xarxa de la Costa Brava Nord, que s'abasteix del pantà de Darnius-Boadella.

En aquest sentit, Cervera deia que s'està parlant (juntament amb altres municipis de la Mar d'Amunt com Colera o Portbou) però que són «conscients» que l'estat d'aquest embassament tampoc és òptim.

Per altra banda, el consistori està estudiant un sistema d'osmosi amb energia solar que van conèixer de la mà d'un alemany que té segona residència al municipi. Cervera va explicar que aquest projecte s'està provant a Almeria i que volen veure quines possibilitats ofereix.

Paral·lelament, l'ajuntament també treballa amb l'empresa que gestiona l'aigua al municipi per tal de localitzar possibles fuites que podrien agreujar encara més la problemàtica.