El president del Consell Comarcal de la Garrotxa es va comprometre a intercedir a favor dels petits productors de llet de la comarca a la Diputació de Girona i a vehicular propostes davant del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Això no obstant, Espona va avisar que la situació dels petits productors de llet és complicada i que les seves gestions no podien resoldre el problema.

El president del Consell Comarcal va exposar el compromís arran d'un prec del portaveu del PSC, Josep Guix, el qual havia estat delegat territorial d'Agricultura a Girona.

Guix va explicar que des de fa 3 anys el sector lleter pateix una forta crisi. Segons ell, el motiu va ser l'eliminació de les quotes lleteres el 31 de març del 2015. La quota de llet consistia a rebre diners quan la producció passava un llindar de garantia establert per l'Estat. Les quotes lleteres regulaven sense necessitat de contracte els preus i la recollida de la llet per part de les indústries a les explotacions.

Des de l'eliminació de les quotes fins fa poc Catalunya ha perdut almenys un 7% de les explotacions lleteres que tenia. Les quotes lleteres es van implantar el 1992. Llavors a Catalunya hi havia 4.300 productors de llet. En el moment de l'eliminació de les quotes en quedaven 700 i ara n'hi ha unes 600.

Flutuacions del mercat

El problema està en les fluctuacions del mercat que propicien situacions, en les quals hi ha més producció que demanda i alhora el cost de la producció queda per sota del preu de venda. Guix va explicar: «A la Garrotxa encara queden explotacions petites algunes impulsades per joves agricultors». Va denunciar que algunes centrals lleteres els han comunicat que no els passaran a recollir la llet, perquè els fan falta els camions.

El portaveu del PSC al Consell Comarcal va demanar una reunió entre polítics, productors de llet i centrals lleteres per buscar una solució. Va recordar que en tots els plans de la Garrotxa hi ha escrita la defensa de la petita explotació agrícola lligada al territori que dóna vida a altres sectors de la comarca.