Aquesta passada matinada, els camions de gran tonatge no podien circular per diferents carreteres, entre elles algunes de l´interior de la demarcació de Girona, davant la previsió que hi hagués nevades. En concret, el Servei Català de Trànsit va acordar prohibir la circulació de camions de més de 7,5 tones entre la una i les sis d´aquest dimarts en trams de l'A-2, C-16, C-17, C-37, C-25 i C-58, tot i que podien variar segons l´evolució. Els trams afectats eren l'A-2 de Cervera a Abrera, la C-16 entre Berga i la boca sud del Túnel del Cadí, a la C-17 d´Aiguafreda a Ripoll, a la C-37 Manlleu-Olot, a la C-25 (Eix Transversal) Cervera-Santa Coloma de Farners i a la C-58 Terrassa-Castellbell i el Vilar.

Els talls de circulació de camions havien de ser «dinàmics» i es podien allargar en funció de la l'evolució del temporal, segons va explicar en una atenció als mitjans ahir al vespre la directora del Servei Català de Trànsit (SCT), Eugènia Domènech. L´últim episodi de neu a Catalunya es va registrat en els primers dies de març. Llavors, la Generalitat va prendre una mesura inèdita, prohibir la circulació de tots els vehicles de gran tonatge arreu de Catalunya. La decisió va paralitzar centenars de caions, sobretot a la frontera, i va causar malestar en el sector del Transport, que va anunciar que estudiaria reclamar les pèrdues.

Ahir, la directora del Servei Català de Trànsit va demanar la «col·laboració del sector del transport» i també «de la resta de conductors». «Que no assumeixin riscos innecessaris davant d´un episodi de nevades com el que es preveu aquesta nit», va afegir.

Protecció Civil va activar la fase d´alerta del pla Neucat i va demanar extremar la precaució en la mobilitat i que els conductors consultin les afectacions viàries en els eixos importants entre ahir a la nit i durant el matí d´avui.

Nevada ràpida a la zona interior

La previsió del Servei Metereològic era que nevés durant la nit d´ahir i la matinada i primeres hores del dia d´avui, des dels 800 metres fins als 400 metres, i puntualment a punts de 200 metres pròxims al litoral. Les precipitacions havien d´afectar el Pirineu, Prepirineu, comarques interiors de Girona, el prelitoral de Barcelona i punts del prelitoral de Tarragona.

Les quantitats previstes de gruixos de neu eren de més de 10 centímetres a la zona del Montseny i entre 2 i 5 centímetres per sobre la cota dels 400 metres, segons la zona. En tot l'episodi, a l'extrem nord del Pirineu, per sobre dels 1.500 metres es podien acumular més de 20 centímetres, mentre que al prelitoral i la Catalunya central d'entre 2 i 10 centímetres. Pel que fa a les cotes més baixes, a punts del litoral de 200 i 300 metres es preveia una «enfarinada sense que arribi a agafar el terra», segons va pronosticar el cap de l'àrea de predicció del Servei Metereològic, Santi Segalá.

De fet, la Selva tenia avisos fins a les 6 del matí de perill alt per neu i la Cerdanya, Ripollès, Garrotxa, Pla de l´Estany i Gironès moderat.

Segons Segalá durant el matí d´aquest dimarts només acabarà nevant al Pirineu i Prepirineu més occidental. «La nevada marxarà ràpidament», va assegurar.