Els centres de salut de Girona ofereixen 78 places perquè els residents puguin fer la seva especialització. Entre els hospitals i els centres d'atenció primària acreditats per impartir docència especialitzada a la regió sanitària de Girona acolliran 56 MIR de diferents especialitats mèdiques i quirúrgiques, tres residents de psiquiatria, dos de psicologia clínica, un de farmàcia, set d'infermeria obstetricoginecològica, sis d'infermeria familiar i comunitària, dos d'infermeria en salut mental i un d'infermeria pediàtrica.

Per donar a conèixer la seva oferta formativa, els hospitals acreditats organitzen aquests dies diverses jornades de portes obertes i visites personalitzades als estudiants de Medicina i Infermeria que vulguin fer una especialitat.

La primera institució a obrir les portes als futurs residents va ser l'Institut d'Asistència Sanitària (IAS), que gestiona tant l'hospital Santa Caterina de Salt com la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les Comarques Gironines.

Ahir al migdia, el parc hospitalari de Salt va acollir la jornada de portes obertes per explicar a futurs residents la docència que s'imparteix a la institució. L'oferta per a aquest curs és de catorze places: tres de psiquiatria, dos de psicologia clínica, dos d'infermeria en salut mental, dos de llevadores i cinc de metges de família en rotació a l'hospital de Salt.

Durant la jornada es va oferir als assistents informació acurada dels plans formatius, una visió global del funcionament de l'IAS i del desenvolupament de la formació sanitària especialitzada al centre, a més de tenir un primer contacte directe amb la cap d'Estudis, els membres de la Comissió de Docència i els actuals residents. Amb posterioritat a l'acte de presentació es va fer una visita guiada als diferents serveis per grups de l'especialitats.

L'IAS disposa de dues unitats docents Multiprofessionals - de Salut Mental i d'Obstetrícia i Ginecologia- i des que els diferents dispositius han estat acreditats, s'han format a l'IAS més de 180 residents.

El dia 27 prendran el relleu a l'IAS l'hospital Josep Trueta de Girona i el de Palamós.

En el cas del Trueta, la sala d'actes del centre acollirà dimarts al matí la Jornada de Portes Obertes adreçada a futurs residents interessats a fer la seva especialització en algun dels centres que gestiona l'Institut Català de la Salut (ICS) a Girona, ja sigui al mateix Trueta o als equips d'atenció primària acreditats per impartir docència.

Aquest acte, el sisè que s'organitza, té per objectiu explicar als futurs metges, farmacèutics, infermers pediàtrics, llevadores i infermers d'atenció familiar i comunitària que puguin estar interessats a fer la formació especialitzada a Girona com els acollirà l'hospital o l'atenció primària i quin és el pla formatiu de les diferents especialitats.

Després d'una introducció per part dels responsables de docència, els assistents tindran l'ocasió de compartir les seves inquietuds i plantejar preguntes als residents actuals. També se'ls farà una visita guiada pels diferents serveis de l'hospital, segons les seves preferències.

Tant l'hospital Trueta com l'atenció primària ofereixen formació especialitzada de medicina i d'infermeria. L'oferta docent per a aquest curs 2018-2019 és de 30 places a l'hospital Trueta (26 de medicina de 18 especialitats diferents, una de farmacèutic, dos de llevadora i una d'infermeria pediàtrica), a més de 25 places a l'atenció primària (21 de medicina familiar i comunitària i quatre d'infermeria familiar i comunitària).

La formació a l'atenció primària s'imparteix en els equips acreditats per fer docència, que són Canet, Salt, Sarrià, tres de Girona (Can Gibert del Pla, Taialà i Montilivi-Vila-roja), a més dels hospitals Trueta, Santa Caterina, Figueres, Palamós i Calella. La infermeria familiar i comunitària es fa als ambulatoris de Can Gibert del Pla i Taialà.

La jornada a Palamós

A Palamós, la jornada de portes obertes serà dimarts a la tarda, a la sala d'actes de l'edifici Flemic de l'hospital. Després d'una xerrada introductòria els assistents podran fer una visita per l'hospital i pels CAPs, realitzada pels mateixos residents. Els ambulatoris baix-empordanesos que imparteixen docència són els de Palamós, la Bisbal d'Empordà, Palafrugell i Torroella de Montgrí.

El Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) ofereixen nou places, de les quals sis són per a metges i tres per a infermeria: cinc de medicina familiar i comunitària, dues d'infermeria familiar i comunitària, una de Ginecologia i obstetrícia i una d'infermeria obstetricoginecològica (llevadora).

Per la seva banda, l'hospital de Figueres ofereix visites personalitzades, des d'ara fins a la selecció de les places, als futurs residents perquè coneguin el centre i puguin escollir. La trobada es concerta amb el cap d'estudis i els responsables dels serveis implicats, per explicar les diferents formacions especialitzades que es porten a terme a l'entitat que són de Ginecologia i Obstetrícia (una plaça), Medicina Interna (una plaça), Medicina Familiar i Comunitària (amb la rotació de quatre residents) i infermeria Obstetricoginecològica (dos LLIR).

L'hospital Sant Jaume de Calella també ofereix als futurs residents de Medicina Interna i als de Medicina Familiar i Comunitària una visita personalitzada per conèixer el pla formatiu, les seves instal·lacions, els serveis i els centres acreditats de l'organització.

Aquesta activitat l'organitza la comissió de Docència de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, conjuntament amb el tutor i coordinador dels nous residents i els responsables dels serveis implicats, per explicar les diferents formacions especialitzades que s'ofereixen a l'entitat: una plaça MIR per curs de Medicina interna, a més de la rotació de tres MIR de Medicina familiar i comunitària.