Un estudi impulsat per investigadors gironins aprofundirà en la relació entre la depressió i l'augment del risc cardiovascular. Investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (Idiap Jordi Gol) i la Fundació Institut Mar d'Investigacions Mèdiques (Imim) acaben d'engegar el projecte de recerca «Trastorns afectius i risc cardiovascular en població general: efecte diferencial dels mecanismes fisiopatològics».

L'estudi, liderat pel doctor Josep Garre-Olmo, investigador de l'Institut d'Assistència Sanitària i de l'Idibgi, té com a objectiu principal determinar el grau d'associació de diversos factors de risc cardiovascular amb la incidència de malalties cardiovascular depenent de la presència o absència de diversos trastorns afectius com la depressió en la població general.

Concretament, el projecte es proposa aprofitar l'existència del Regicor que està focalitzat en les malalties cardiovasculars a la demarcació de Girona per afegir-hi una línia de recerca en trastorns afectius. Com a objectius secundaris, l'estudi vol proporcionar dades poblacionals sobre la incidència, persistència i remissió de diversos trastorns afectius així com determinar-ne el risc associat depenent de diverses variables clíniques i sociodemogràfiques.

L'estudi, finançat amb 45.688,97 euros d'una beca competitiva del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut 2016-2020impulsat pel Departament de Salut, es farà sobre una mostra representativa de la població general de 4.000 participants i preveu donar a conèixer els primers resultats a partir del primer trimestre de 2020.

Tot i que l'activitat física regular i el manteniment d'una dieta saludable són probablement les formes més importants per prevenir la malaltia cardiovascular, l'estat de salut mental pot proporcionar una estratègia preventiva addicional contra el risc de les malalties cardiovasculars. Aquest coneixement hauria de servir de punt de partida per ampliar la recerca en aquest àmbit perquè en darrer terme, es puguin desenvolupar estratègies preventives i terapèutiques que disminueixin el risc de malalties cardiovasculars dels pacients amb trastorns afectius.