La Policia Nacional ha desarticulat un grup criminal dedicat al tràfic internacional d'haixix i marihuana. A les comarques de Girona van escorcollar un xalet a Lloret de Mar on també van detenir dos dels presumptes membres de la banda.

Mesos abans, durant la investigació, els agents van interceptar a la Jonquera un dels camions que anava cap al nord d'Europa carregat de substància estupefaent.

En total, hi ha 26 detinguts a tot Catalunya que formen part d'aquesta organització serbobosniana. Entre els arrestats hi ha dos antics membres dels Pink Panthers, que estaven buscats internacionalment i que ara s'havien reconvertit a narcotraficants. Els caps de la banda vivien a la província de Barcelona.

El grup criminal comptava amb cinc plantacions de marihuana a Catalunya, una d'aquestes a Lloret de Mar, situada en un xalet del carrer Alcoi. Aquí treballaven els anomenats temporers, que eren portats expressament des de Sèrbia per al cultiu, recol·lecció i envasament de l'estupefaent.

La droga, en canvi, segons la Policia Nacional, era transportada per carretera a diversos països europeus a través de transportistes que utilitzaven les seves rutes habituals per camuflar la droga amb la mercaderia legal.

En total, durant l'operació policial, els agents han aconseguit interceptar cinc camions en ruta amb més de 300 quilos de droga i amb destinació Itàlia, França, Alemanya i Suècia. Un d'ells a la Jonquera. En total, en tots aquests camions hi van comissar 250 quilos de marihuana i 50 quilos d'haixix.

Els agents, per portar a terme les detencions i comissos de droga, han escorcollat 15 immobles a Barcelona, a Girona -un- i Tarragona, on s'hi han trobat 2.237 plantes de marihuana, 80 quilos en cabdells, dues armes de foc, més de 58.000 euros en efectiu i 5 vehicles.

Aquesta operació ha estat desenvolupada de forma conjunta per la Policia Nacional amb el Departament de Policia Criminal de la República de Sèrbia, el Servei de Duanes de l'Antena de Tolosa (França) i la Guarda de Finança italiana.

Agost de 2017, l'inici

Les primeres investigacions es van iniciar a l'agost de 2017, quan la Fiscalia contra el Crim Organitzat de la República de Sèrbia va informar els investigadors de l'assentament a Catalunya d'una organització criminal dedicada al tràfic internacional d'estupefaents. Pel que sembla, la trama comptava amb diversos laboratoris distribuïts per Europa per elaborar droga i, després de la intercepció de dos camions que portaven marihuana amb destinació a Alemanya i Itàlia, els agents van sospitar que podien comptar amb una infraestructura similar aquí.

Un cop avançades les indagacions, els investigadors van identificar els membres d'aquesta organització, entre ells antics membres del grup criminal dels Balcans Pink Panthers buscats internacionalment. La droga era cultivada i elaborada en xalets com el de Lloret i després la transportaven arreu. La policia ha desmantellat el grup criminal.