Els Bombers han fet fins a 33 rescats i recerques a la província de Girona des que ha començat l'any i fins al dia 15 de març.

Ara és una època que comença a fer bonança i això és sinònim de més mobilitat al medi natural. Per Setmana Santa cada any es registra un increment dels rescats i salvaments i, per això, els Bombers demanen extremar les mesures de seguretat per evitar accidents a la muntanya.

L'any passat només a Girona es van registrar vuit serveis en només quatre dies, des de Divendres Sant fins al Dilluns de Pasqua. A tot Catalunya, en van fer 33, la majoria (24) van ser rescats de muntanya, vuit recerques i un rescat fluvial.

Per tot això, els experts en salvaments i rescats demanen molta precaució a l'hora de fer activitats a l'entorn natural, sobretot en els esports hivernals, ja que aquest any hi ha hagut molta precipitació i les condicions són desfavorables.

Recorden que amb «planificació, preparació, previsió i precaució» es podrien evitar molts dels accidents.

Muntanya i perduts

Al llarg dels dies festius de l'any passat (de Divendres Sant al dilluns de Pasqua) els Bombers de la Generalitat van atendre vuit serveis al medi natural: es tracta de quatre recerques de persones perdudes a Sant Llorenç de la Muga, Camprodon, Sant Martí de Llémena i Ogassa. I l'altre servei estrella van ser els quatre rescats de muntanya a Albanyà, Cadaqués, Queralbs i Santa Pau.

Quant als rescats que han fet els Bombers fins al 15 de març cal destacar que la comarca estrella com passa de costum en ser dades d'inici d'any és el Ripollès, amb nou. Aquí s'han fet tres recerques de persones que s'havien perdut i la resta de serveis tots han estat per rescats de muntanya. En segon lloc, hi ha la Selva, amb vuit actuacions dels Bombers. La majoria per rescats de muntanya (5) però també cal destacar que un dels salvaments ha estat una recerca en medi marítim. Quant a Catalunya, des d'inici d'any s'han comptabilitzat 173 serveis al medi natural, dels quals 109 han estat rescats de muntanya. La comarca on s'han fet més actuacions és la Vall d'Aran, amb 18.

Per tal de minimitzar els riscos al medi natural, i sobretot en activitats a la muntanya, els Bombers demanen que abans d'iniciar l'activitat cal informar-se de les condicions meteorològiques; planificar l'activitat, portar el mòbil i l'equipament adequat. Durant la marxa cal seguir en contacte amb la resta de companys, fixar punts de referència, entre d'altres. I en cas d'accident, s'ha de mantenir la calma i trucar al 112.