Les obres del nou Arxiu Provincial de Girona segueixen sense data ni assignació pressupostària i resten pendents d'un conveni amb l'Ajuntament de Girona per a la cessió del solar on s'ha d'ubicar, als terrenys de l'antiga facultat de dret de la UdG a Fontajau, que actualment són un aparcament.

El nou Arxiu és un dels últims grans projectes pendents de l'Estat a la demarcació i que, com ha passat amb altres obres, s'ha dilatat en el temps. Aquest equipament, des de fa anys en un edifici del convent Sant Josep de Girona, s'ha de construir en una parcel·la municipal de Fontajau i cal un protocol per cedir aquest espai a l'Estat per, a canvi, el ministeri cedir la seu de l'actual edifici.

En una pregunta parlamentària, el diputat gironí del PDeCAT al Congrés, Jordi Xuclà, havia demanat al Govern espanyol saber quan començarien les obres. En la resposta, l'Estat recorda que abans cal signar el protocol. Per això, afegeixen, «s'han mantingut diversos contactes» amb l'Ajuntament i «s'ha remès una proposta de protocol, que està pendent de resposta». Des de l'Ajuntament, ahir van confirmar que l'han rebuda i que ara els tècnics del consistori l'estan avaluant per poder donar una resposta a l'Estat.

«S'haurà d'actualitzar el projecte»

Un cop s'acordi la cessió del sòl «s'haurà d'actualitzar el projecte als preus actuals i als avenços tecnològics que es puguin haver produït, especialment els relatius a aconseguir la màxima eficiència energètica», afegeix l'Estat. És a dir, que s'haurà de contractar l'actualització del projecte amb caràcter previ a la licitació de l'obra.