L'hospital Josep Trueta de Girona ha implantat amb èxit el primer desfibril·lador subcutani a un pacient amb arrítmies. El sistema, sense cables, permet un control remot de l'estat de l'usuari a través d'un monitoratge que envia la informació clínica a la unitat dedicada a aquesta problemàtica, que en fa el seguiment. Els dispositius permeten el tractament d'arrítimies en persones amb difícil accés vascular i evita les complicacions relacionades amb la manipulació de cables de connexió amb el cor. Els aparells es col·loquen a través d'una tècnica menys invasiva que la utilitzada en els desfibril·ladors convencionals. La Unitat d'Arrítmia estima que els seus professionals hauran d'implantar desfibril·ladors a uns 120 pacients gironins, una vintena dels quals podrien ser subcutanis.

Professionals del Servei de Cardiologia del Trueta han implantat amb èxit el primer desfibril·lador automàtic implantable (DAI) a un pacient amb arrítmies. Els dispositius estan indicats per a persones que pateixen aquesta problemàtica, en nivells que poden ser mortals. Es tracta, sobretot, de pacients amb una insuficiència cardíaca molt avançada, cardiopatia isquèmica o malalties cardíaques genètiques.

El sistema s'implanta a través d'una tècnica menys invasiva que la utilitzada en els desfibril·ladors convencionals. Tot i que el funcionament és similar, aquests s'implanten sense cablejat i sense necessitat d'accedir al sistema vascular ni d'accedir als ventricles del cor per monitorar el ritme cardíac. Es col·loquen a sota de la pell, a l'estèrnum, i són fàcils d'extreure. S'han de substituir quan s'acaba la bateria però tenen una durada més llarga (d'uns 10 anys) que els convencionals.

Els aparells permeten un control remot dels pacients i evita que s'hagin de desplaçar al centre hospitalari de manera habitual per fer-ne el seguiment. Els usuaris s'inclouen en un programa de monitoratge remot. Se'ls lliura un aparell comunicador que permet enviar de forma contínua la informació per via telefònica des de casa seva fins a l'hospital, on el personal de la Unitat d'Arrítmies la revisa i avalua.

La unitat dedicada a aquesta cardiopatia estima que haurà d'implantar desfibril·ladors a uns 120 pacients gironins. D'aquests, una vintena podrien ser subcutanis.