PERATALLADA

PERATALLADAPer entrar a Peratallada, us recomanem fer-ho pel Portal de la Verge, travessant el fossat. Tot just traspasseu la porta, ja us sentireu com si estiguéssiu a l'època medieval. Dins el recinte emmurallat hi trobem el Castell amb una torre rectangular, i el palau residencial, d'obra més moderna. No són visitables per dins, però des de fora es pot apreciar tota la seva bellesa.

Des de la plaça de davant del Palau, seguiu el carrer amb un arc fins a la plaça de les voltes, plena de restaurants i botigues.

És un dels pobles medievals amb més encant de Catalunya, i per això és un dels més visitats, sobretot a l'època d'estiu, que s'omple d'excursionistes i autobusos.

Peratallada forma part del municipi Forallac, juntament amb Fonteta i Vulpellac, dos pobles amb gran bellesa i que no us heu de perdre!

MONELLS

MONELLSLa seva plaça amb voltes segur que us sonarà: vas ser l'escenari de la pel·lícula d'Emilio Martínez-Lázaro «Ocho apellidos catalanes». Monells és un conjunt de carrers estrets i empedrats, amb ponts i cases de pedra amb plantes a les portes.

Dins del mateix municipi trobem sant Sadurní de l'Heura i Cruïlles, que permeten una visita ràpida aprofitant el viatge a Monells. Val la pena arribar fins al Monestir de Sant Miquel de Cruïlles, amb visites guiades sota demanda.

Si us ha agradat Monells, no deixeu de visitar Madremanya, Rupià, Ullastret i Palau-Sator, plens de carrers estrets amb encant medieval.

Una curiositat: és el municipi amb el nom més llarg de Catalunya: Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura.

CASTELLÓ D'EMPÚRIES

CASTELLÓ D'EMPÚRIESAl segle XI va esdevenir capital del comtat d'Empúries, i encara conserva bona part de l'arquitectura de la seva època d'esplendor. No us perdeu el pont vell, amb set arcades que passen per sobre la Muga, ni el centre històric, molt ben conservat.

Però sens dubte, la principal atracció de Castelló és la Basílica de Santa Maria, coneguda també com la catedral de l'Empordà, clar exponent del gòtic català i un dels temples més importants de la província de Girona.

Fixeu-vos en el nom dels carrers, us recorden les activitats que s'hi desenvolupaven a l'època medieval: la plaça de les Cols, el barri del temple, el carrer Bordell, la plaça de les gallines, etc. i us podreu fer una idea de com era la Castelló medieval!

TORROELLA DE MONTGRÍ

TORROELLA DE MONTGRÍPotser no hi trobarem els carrers empedrats i les cases antigues, però Torroella conserva amb orgull bona part de la seva muralla i edificis de l'edat mitjana.

De les sis portes i les diverses torres que hi havia a la muralla, només se'n conserven dues: el portal de Santa Caterina, portal que dirigeix cap a l'església de Sant Genís; i la Torre de les Bruixes, l'última que es va construir i, segons diuen les llegendes, lloc de reunió de «bruixes i gent misteriosa».

Els carrers que envolten l'Església -no deixeu de visitar-la- també ens donen una idea del que era la vila medieval. Al Passeig de l'Església s'hi troba el Palau Lo Mirador, bona mostra de l'arquitectura medieval, avui convertit en hotel. D'allà es pot seguir per l'estret carrer de l'església i visitar el museu del Palau Solterra.

Si encara no esteu cansats, podeu continuar fins a la plaça de la Vila, un dels exemples urbanístics medievals més interessants. Rectangular i porticada amb arcs gòtics, és el centre neuràlgic de Torroella. Assenteu-vos en una terrassa a contemplar el rellotge de sol de la façana nord i la capella de Sant Antoni!

CASTELL DE REQUESENS

CASTELL DE REQUESENSAl bell mig de l'Albera s'hi troba el Castell de Requesens, aixecat per compte del Comte de Rosselló al segle XI.

La història del castell està plena d'alts i baixos: abandonat al segle XVI, reconstruït el 1893, devastat per la guerra civil i en estat d'abandonament fins al 2014, quan es va rehabilitar. Des de llavors, visitar-lo és un plaer, tant per l'arquitectura com per les vistes magnífiques que es tenen des de l'Albera.

Per visitar-lo s'ha d'agafar el Camí Vell de Requesens, a Cantallops, i seguir la carretera de corbes que ens enfila cap al castell.

El Castell té una construcció laberíntica, i a través dels seus passadissos es descobreixen totes les seves sales i habitacions. Si sou una mica aventurers, a partir del castell, podeu sortir a explorar la serra de l'Albera!

CASTELL DE PÚBOL

CASTELL DE PÚBOLEl 1969, Dalí li va prometre a gala que li regalaria un castell. L'escollit va ser el castell construït al segle XI a la població de Púbol.

És un nucli petit, amb carrers estrets, entrades portalades i restes de l'emmurallat, conservant l'essència medieval de l'Empordà. La visita al castell és obligada per als amants de l'obra de Dalí i la seva figura: des de la dècada dels noranta l'espai és la Casa - Museu Castell Gala - Dalí, on es pot apreciar la casa on Gala va viure fins a la seva mort, amb els quadres que l'artista va regalar-li, els seus vestits de disseny i els típics elefants de potes llargues de Dalí.

Quan visiteu Púbol, atureu-vos a la Pera, i passegeu també pels seus carrers d'essència medieval.

PALS

PALSAdmireu bé aquesta vila, ja que probablement esteu davant de la població medieval més ben conservada de l'Empordà.

Els seus carrers, empedrats, són plens de voltes de pedra, arcs de ferradura, voltes i finestres gòtiques, que us faran tenir la sensació d'estar al segle X. Pujant per aquests carrers, s'arriba a l'església de Sant Pere, la torre de les hores i el Castell.

Del Castell, un dels primers del Baix Empordà, no se'n conserva gairebé res, a causa de la guerra civil catalana del segle XV, quan va quedar gairebé destruït. De les ruïnes, se'n va construir l'església i les muralles de Pals. L'únic que queda de l'antic castell és la torre de les hores, anomenat així per ser el campanar del poble, que amb els seus 15?metres d'altura, és visible des de bona part del municipi.

Imprescindible visitar el mirador de Josep Pla, lloc d'inspiració de l'escriptor i des d'on podreu observar la plana de l'Empordà.