L'Ajuntament d'Olot farà proves de recollida personalitzada en un termini breu de temps. Ho va anunciar l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, a Ràdio Olot. L'alcalde va explicar que la recollida sobre la base de la identificació del veí que posa la bossa dins del contenidor o la deixa a la porta s'aplicarà en un termini breu de temps a la ciutat.

Segons ell, la idea és escollir un sistema de recollida que faci possible la identificació de l'usuari per poder aplicar la recollida per generació.

Fa poc, el Consell Comarcal de la Garrotxa va acabar les proves entre quatre models de gestió de residus: l'ús de bosses personalitzades, el porta a porta, contenidors tancats que s'obren amb una targeta personalitzada i els contenidors oberts personalitzats. Els resultats obtinguts i analitzats pel Consorci de Medi Ambient i Salut Pública (SIGMA) han deixat dos sistemes en el sedàs: l'ús de contenidors tancats amb targeta personalitzada i el porta a porta.

Les proves efectuades l'any passat a Argelaguer (contenidors tancats amb targeta personalitzada) i la Vall d'en Bas (el porta a porta) són els que van tenir més acceptació entre els veïns i els que van donar millors percentatges de selecció.

Per això, l'alcalde ha considerat que els dos models de gestió que van obtenir millor puntuació a la comarca són els que tenen més possibilitats en un termini breu de temps en un barri de la ciutat. Un cop l'Ajuntament hagi obtingut els resultats, decidirà quin model aplica. Encara que és possible que faci servir models diferents segons les característiques dels veïns de cada barri. El que tindran en comú els sistemes que al final s'aplicaran serà la identificació de l'usuari per tal d'aplicar la taxa segons la generació. Josep Maria Corominas ha opinat que l'usuari que no faci la recollida com cal -és a dir, que no seleccioni res i ho dipositi tot en una mateixa bossa- es pot trobar amb una diferència considerable del preu de la recollida respecte a l'usuari que fa una selecció ben feta.

Fuga de residus

El gran problema de la recollida per identificació és la fuga de residus. Consisteix a posar la bossa dins del cotxe i anar-la a llençar en un altre municipi.

És possible quan en un municipi es fa la identificació i en els veïns, no. Això no obstant, hi haurà un moment en el qual faran la recollida per identificació a tota la comarca i serà impossible obrir un contenidor sense una targeta d'identificació.

Ara, l'aplicació dels nous sistemes depèn d'un litigi entre els dos concessionaris, però la previsió està dins l'actual anualitat. Per això Olot, que representa un 60% de la recollida, ho aplicarà aviat.