Com cada Dilluns de Pasqua, Cornellà del Terri va celebrar ahir al migdia el Ball del Cornut i la Plantada de l'Arbre del Maig, dues festivitats que daten, respectivament, de l'època medieval i romana que fa quatre dècades es van recuperar en un mateix dia. Aquesta festa, declarada d'Interès Nacional l'any 1999, serveix per tancar la Festa Major del municipi, és un cant a la fertilitat i també celebra la fi del dret a cuixa que el senyor feudal exercia sobre les noies del poble. Aquest any, però, la situació política actual sobrevolava la celebració i l´alcalde del municipi, Salvador Coll, va voler remarcar que l´esdeveniment, «més que mai», és «un símbol de llibertat».

La plaça estava engalanada amb la senyera als balcons però també amb llaços grocs i un parell de pancartes en què es demanava l'alliberament dels «presos polítics». «La plantada de l´Arbre de Maig té un símbol de llibertat, es va plantar per celebrar el final dels mals usos feudals», recordava ahir el batlle.

La història comença inicialment en l'època romana, quan la plantada de l'arbre era una festa pagana per donar la benvinguda a la primavera. Més endavant, a l'Edat Mitjana, va servir per celebrar el final del dret a cuixa que el senyor feudal tenia cap a les noies del poble.

La tradició es va recuperar fa 41 anys i el poble es bolca a fer-la possible. La part més complicada i espectacular passa per aixecar un gran arbre al centre de la plaça principal del municipi.

El pollancre d'enguany mesurava 26 metres, tres metres menys que l'any passat, que va ser un arbre que va ser dels «més grans que hem plantat mai», recordava l'alcalde. El tronc el van anar a buscar amb una cercavila on van participar un centenar de persones de totes les edats.

Una de les novetats d'aquesta edició era l'estrena de nous vestits, més fidels als de l'època. A més, aquest any, una colla castellera del Pla de l'Estany va amenitzar l'espera a la plaça durant l'hora que es tarda a portar el pollancre. L'arbre, coronat amb branques de pi, banyes i corns d'animal, va arribar a la plaça passada la una del migdia.

Just després va començar el muntatge, que inclou una sèrie de cordes que els participants aguanten per tal d'alçar el tronc fins a deixar-lo de nou vertical. El segon cop ja van aconseguir aixecar del tot l'arbre, moment en què la plaça va esclatar en aplaudiments.

Un cop l'arbre ja està correctament instal·lat, la darrera part de la tradició és la hissada de la se­nyera per part del Cornut. En Lluc Vicens, un jove del poble, ha estat l'encar­regat de portar les banyes i ser el centre de les mirades de la festa d´aquest any.

Mentre la bandera catalana pujava, la banda tocava Els Segadors. Un cop la senyera es va alçar més de 20 metres, el públic va començar a cridar «Llibertat, presos polítics».

Aquest pollancre es quedarà a Cornellà del Terri fins al Divendres Sant de l'any que ve, moment en el qual es deixarà l'espai buit fins al següent Dilluns de Pasqua.

La part final de la tradició és el Ball del Cornut. La dansa simbolitza com el jove tria una de les noies casades de la rotllana. A l'escollida li fa entrega d'un ram de flors. Un dels atractius és que el Cornut passeja entre totes les noies insinuant que els donarà el ram però només al final es posa de genolls davant d'una d'elles.

La celebració tant del Ball del Cornut com de la Plantada de l'Arbre és Festa d'Interès Nacional des del 1999.

La Festa Major de Cornellà del Terri va acabar ahir amb un concert i ball amb l'orquestra Selvatana.