Promoure l'exercici i l'alimentació equilibrada com a font de salut és l'objectiu del Dia Mundial de l'Activitat Física, que se celebra cada 6 d'abril. L'efemèride, que anima a combatre el sedentarisme amb activitat física, és l'avantsala del Dia Mundial de la Salut, el dia 7 d'abril, de manera que són diversos els municipis i entitats que animen a sumar-se als hàbits de salut.

I és que el sedentarisme és un dels princpals factors de risc de mort als països occidentals, amb més de 3.000 morts a l'any estimades a Catalunya. Les persones sedentàries tenen entre un 20% i un 30% més de probabilitat de morir abans en comparació amb persones actives i és factor de risc molt important per a les malalties cardiovasculars, el càncer o la diabetis.

Aquest 2018 el Dia Mundial de l'Activitat Física que s'està celebrant arreu de Catalunya es fa sota el tema «+actius cada dia». L'objectiu del seguit d'activitats que s'han programat és promoure l'activitat física com a element fonamental de salut i benestar, així com remarcar els efectes beneficiosos d'aquesta pràctica sobre l'esfera emocional, amb la recomanació que es facin 30 minuts d'activitat física cada dia en adults i gent gran i 60 minuts per a infants i adolescents.

Per a sumar-se a l'efemèride, el Departament d'Esports de l'Ajuntament de Blanes va organitzar ahir al matí una caminada d'11 kilòmetres. El recorregut va sortir sa quarts de 10 del matí des de la Ciutat Esportiva Blanes fins arribar al Santuari del Vilar, on es va fer un esmorzar, i després es va tornar al punt de partida. Va comptar amb la direcció monitoritzada de Xavi Valls, que habitualment s'encarrega d'impartir les activitats dirigides que es fan a l'equipament esportiu blanenc.

A la comarca del Pla de l'Estany també s'han sumat a la vuitena edició del Dia Mundial de l'Activitat Física. La Taula de Salut Comunitària, organització formada per l'ajuntament de Banyoles, el Pla de desenvolupament Comunitari de Banyoles, la Clínica Salus, el CAP de Banyoles, l'Agència de Salut Pública, l'Equip Intervenció Comunitària Intercultural i el Consell Esportiu del Pla de l'Estany animen els veïns de la comarca a fer esport a l'entorn de l'estany demà.

Durant el matí hi haurà un stand a la zona dels desmais, situat al sud-oest de l'estany de Banyoles, on un equip sanitari oferirà assessorament als participants. A més es muntaran diversos photocalls perquè qui vulgui es fotografiï mentre realitza algun esport per després penjar-ho a les xarxes socials.

A Vidreres, la cita és al Parc de Salut de Mas Flassià, un dues sessions de classes dirigides per personal qualificat. S'hi podrà anar de 9 a 10 o de 4 a 5 de la tarda, i les inscripcions es poden fer al Centre Cívic.

Arreu del Baix Empordà, l'hospital de Palamós i els professionals de l'atenció primària organitzen una trentena d'activitats tot el mes en el marc de la campanya «A l'abril, cuida't amb salut!».

Una de les activitats que cada any suma adeptes és la matinal d'esports a la platja Gran de Palamós. Se celebrarà el dia 7 a partir de les 9 del matí i hi haurà propostes per a tothom, com spinning, natació, tastets de rem o una flashmob. Les activitats són gratuïtes i s'oferirà avituallament de fruita i verdura per recuperar-se de l'esforç.

També a la UdG

Els hàbits saludables també arriben aquests dies a institucions com la Universitat de Girona o la seu de la Generalitat.

Després de vuit edicions celebrant des del Servei d'Esports La Setmana de l'Esport Saludable a la Universitat de Gironas'ha coordinat amb diferents serveis i facultats de la UdG perquè aquesta setmana sigui saludable a nivell de tota la comunitat universitària. Els tres eixos que vertebren aquesta setmana són l'alimentació, l'activitat física saludable i el benestar emocional.

Així, s'ofereix l'oportunitat de fer salut provant noves disciplines esportives, assistint a tallers d'alimentació i consciència emocional de forma gratuïta prèvia inscripció. Entre les activitats previstes hi ha una pujada als Àngels en silenci, una conferència sobre la relació entre l'activitat física i el rendiment acadèmic o una sortida de BTT pel carril bici de Girona a Llagostera.

L'edifici de la Generalitat a Girona també celebra fins divendres la Setmana saludable per promoure els hàbits saludables entre els treballadors. S'han programat activitats amb música, un taller de marxa nòrdica i una passejada activa, a més de pauses saludables.

A més, s'aprofitarà per promoure una alimentació sana amb el repartiment de fruita entre el personal i consells per menjar de manera saludable.