Els habitants del Ripollès van realitzar uns 6.200 accessos a La Meva Salut, la plataforma digital impulsada pel departament de Salut. En total, aquest espai digital, personal i intransferible de consulta que permet a la ciutadania disposar de la seva informació personal de salut i utilitzar-la d'una forma segura i confidencial va comptabilitzar 6.225 accessos dels usuaris de la comarca i un 7,42 % de població assignada i atesa a l'atenció primària de la comarca s'ha acreditat per entrar-hi.

Aquesta és una de les dades compartida fa uns dies a la quarta edició de la Jornada Sumem, impulsada per l'hospital de Campdevànol i entitats de la comarca, i que va congregar 80 assistents. La cita va servir per donar a conèixer iniciatives i experiències d'interès per a la població del Ripollès en el camp de la salut.

La participació dels pacients a totes aquelles iniciatives que tenen a veure amb la salut va ser posada en relleu per Yolanda Lejardi, coordinadora de participació de la Secretaria d'Atenció Sanitària i Participació. A la seva intervenció va explicar que el punt de vista dels usuaris molt sovint és diferent al dels professionals, però va dir que també és important tenir-lo en compte, ja que aporta qualitat i permet adaptar-se a les necessitats de les persones que utilitzen els serveis de salut.

Per la seva part, Xavier Burjons, cap de la Unitat d'Atenció al Ciutadà i Comunicació de la Regió Sanitària de Girona, va exposar l'ús de La Meva Salut a la comarca i també va explicar que s'està treballant per possibilitar l'accés de menors i de pacients amb capacitat moderada.

Una altra de les intervencions a la sessió es va centrar en la importància de dur a terme un correcte ús dels medicaments. Anna Ma Roig, cap de la Unitat d'Atenció Farmacèutica de la Regió Sanitària de Girona, va subratllar que només s'han de prendre els fàrmacs receptats per un metge i va insistir en la necessitat de seguir a la perfecció la durada i les hores de presa que ha marcat l'especialista.

En aquest sentit, va afegir que alguns tractaments mal realitzats o que no se segueixen fins al final poden contribuir a la creació de resistències, especialment en el cas dels antibiòtics. També va recordar que els medicaments que sobren s'han de tornar a la farmàcia perquè puguin ser destruïts correctament i va apuntar que no s'han de llençar a les escombraries ni al wàter, ja que això pot significar que acabin anant a parar a aigües residuals que s'utilitzen per regar.

A continuació, Eva Moreno, terapeuta ocupacional, va presentar el Servei de Teràpia Ocupacional i els productes de suport. El Banc d'Ajudes Tècniques és un projecte basat en la cooperació de tres territoris, Osona, Ripollès i Garrotxa, amb interacció amb els Serveis Socials i l'atenció domiciliària.

Segons va exposar, l'augment de les situacions de dependència comporta cada vegada més impacte en els cuidadors i dificultats per adaptar el domicili i per tenir accés als productes de suport necessaris. L'objectiu d'aquest servei és fer una valoració de les necessitats de l'usuari, pressupostar el cost que suposa i facilitar els productes de suport (cadires de rodes, caminadors, crosses, baranes, llit hospitalari, etc.).

Pel que fa a entitats, també van intervenir Dolors Vilalta, advocada, i Marta López, treballadora social, totes dues, de la Fundació Tutelar del Ripollès. Van donar a conèixer la figura de l'assistent per a persones amb plena capacitat. Es tracta, van exposar, de donar la possibilitat de comptar amb un suport per a tasques com anar a fer gestions (al notari, al banc o al metge) que poden ser feixugues per a una persona gran, encara que conservi plenament les seves capacitats.

L'última ponència de la jornada va ser sobre innovació al sector salut, a càrrec de Josep Lluís Sànchez Brugarola, expert en aquesta matèria. A la seva intervenció va destacar que la innovació no va sempre lligada a una gran despesa econòmica, sinó que es tracta de tenir una bona idea i de desenvolupar-la. Per això, va afegir, cal llançar-se i atrevir-se a fer les coses d'una manera diferent, va dir.