L'estudi del mercat de treball de la Garrotxa, presentat fa pocs dies, posa de manifest la necessitat d'atraure a la comarca joves que agafin el relleu de la població en edat de treballar. És una de les conclusions de l'informe encarregat per l'agència de promoció Dimami'G d'Olot.

Les projeccions demogràfiques a la comarca preveuen en tots els escenaris una pèrdua de població important en els anys vinents i per tant una reducció i envelliment de la força del treball.

Amb relació a l'atur, malgrat que els registres actuals són molt positius en general, sí que la incidència segueix sent elevada en determinats casos com, per exemple, entre els majors de 55 anys i els nouvinguts i en alguns casos s'intensifica la seva situació de vulnerabilitat.

El perfil mitjà d'una persona desocupada a la Garrotxa és el d'una persona de més de 49 anys, sense estudis professionalitzadors i que ha treballat anteriorment en feines sense qualificació. Amb relació a la nova contractació s'observa que la temporalitat no és un només fenomen exclusiu dels col·lectius més joves i afecta sobretot als col·lectius amb menor qualificació.

Així doncs aquest estudi planteja els següents reptes. Per una banda mobilitzar més mà d'obra, sobretot joves, persones qualificades i professionals de la indústria. En aquest sentit accions com els speed datings que aquestes puguin veure molts perfils de candidats que s'ajusten al perfil desitjat.

Amb quatre speed Datings organitzats (dedicats a buscar professionals qualificats per al sector industrial, l'hostaleria, les activitats turístiques i els supermercats) s'han fet un total de 29 noves contractacions.

Per altra, cal treballar per reduir la vulnerabilitat i millorar l'ocupabilitat dels col·lectius encara desocupats i dels treballadors amb poca qualificació o en situacions precàries.

Accions com els programes que es porten a terme des dels serveis d'ocupació de les Mates que ofereixen itineraris integrals d'orientació per competències, formació i inserció a aquests col·lectius, així com una prova pilot per la inserció de persones de molt baixa ocupabilitat o l'estudi de possibles idees de negoci que puguin donar sortida laboral a aquestes persones s'orienten a donar resposta a aquestes necessitats.

Fem Ocupació per a Joves

Entre les accions realitzades també destaca el programa Fem Ocupació per a Joves, el programa dirigit a nois i noies de la Garrotxa amb estudis d'ESO, CFGM o Batxillerat i que no treballen ni estudien.

El programa subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya i el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social ha tingut, fins al moment, una participació de 16 empreses i 38 joves, amb una inserció de prop del 70%. També tenen un programa per a gent de 60 anys.