La Residència Geriàtrica Municipal Zoilo Feliu de la Bisbal d'Empordà treballa des de fa un any amb bebès reborn, nines hiperrealistes que ajuden a establir un canal comunicatiu emocional i coherent amb els usuaris del centre. Aquesta residència és un dels primers centres de Catalunya i dels pocs que hi ha a l'Estat que fa servir aquests ninots amb una fisonomia que a simple vista semblen nadons reals com a instruments terapèutics, utilitzant-los per treballar la comunicació i els records de persones afectades amb demències moderades o avançades.

«A causa del deteriorament de la persona, les seves capacitats comunicatives verbals es poden veure afectades, i poden aparèixer conductes alterades que inclouen l'apatia, la desinhibició... Per aquesta raó és difícil connectar-hi, però és conegut que la capacitat de sentir emocions és dels últims atributs a perdre's», indiquen les impulsores de la iniciativa, que són l'educadora social Mar Lavado, la treballadora social Mireia Punsí i la psicòloga Nuri Dalmau.

Afegeixen que aquest tipus de teràpia no és curativa, però permet treballar el record en les persones grans. Això, apunten, aporta grans beneficis als residents, com la millora de la comunicació o un augment de la relaxació en moments d'exaltació.

«Sovint les persones amb demències tenen problemes per estar connectades a la realitat i mantenir converses, però amb els bebès reborn podem estirar el fil de les seves històries i ajudar que les converses guanyin sentit, parlant de les seves experiències», explica la Mar Lavado, educadora social del centre, que assenyala que són candidats a aquest tipus de teràpia tant dones com homes, independentment de si han tingut fills o no. Aquestes sessions individuals aborden cada cas de forma pausada i personalitzada, partint a més de la informació de cada usuari que coneixen a través de les famílies.

Els inicis de la teràpia es van donar en un centre de persones amb demència dels Estats Units i la persona responsable va ser Anne Burnnet, directora del The Limes Care Home. A diferència de la creadora, que treballa amb diferents nines, fins i tot peluixos, «nosaltres ens hem centrat amb el bebè reborn perquè l'aspecte és més real per evitar la infantilització», subratllen des del centre baix-empordanès.

Per poder estudiar els resultats de la teràpia fan servir diferents mètodes de valoració, més centrats en els resultats qualitatius que no els quantitatius, com el diari de camp, que permet reflectir millores significatives com la connexió de la persona amb el moment present, disminució de trastorns de conducta o millores físiques.

Actualment el centre bisbalenc disposa d'un bebè reborn, que va ser elaborat per una treballadora del geriàtric. La repercussió que ha tingut la teràpia ha fet que alguns veïns del municipi s'hagin mostrat interessats en col·laborar en la iniciativa de diferents maneres, com aportacions econòmiques o la predisposició per crear una nova figura.