El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat ajuts per desenvolupar diverses actuacions dins d'espais naturals protegits de Catalunya, per un import global de 4,5 milions. D'aquest import, 787.060 euros són per a parcs i paratges naturals de les comarques gironines. El gruix d'aquestes subvencions es destina al finançament d'actuacions per a la restauració, conservació i millora dels espais naturals de Catalunya, els hàbitats i espècies, l'ordenació dels usos públics i les infraestructures vinculades a aquests usos, mentre que una petita part es concentra en accions de difusió i coneixement del territori, i la divulgació del coneixement i la sensibilització en relació amb la seva gestió i conservació.

Amb aquests ajuts també es dona suport a l'activitat econòmica, com és el cas d'algunes actuacions de suport a l'activitat ramadera, que ajuda a una correcta gestió dels espais naturals i aquelles accions de promoció econòmica local que s'alineen amb la protecció de la natura i la posen en valor, ha informat el Departament.

Aquests ajuts estan cofinançats amb el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) d'acord amb el que preveu el Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020. D'aquesta manera, el Departament assumirà el 57% de l'import global de les subvencions, i Europa, mitjançant el FEADER, el 43% restant.

Els espais naturals de protecció especial concentren el 65% de l'import global de les subvencions, fins arribar als 2,9 milions. Per als parcs de les comarques gironines, la subvenció és la següent: Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa: 279.392 euros; Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser: 220.641 euros; Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà: 71.708 euros; Parc Natural de Cap de Creus: 116.422 euros; Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter: 58.397 euros; i Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera: 40.500 euros.