Càritas Diocesana de Girona ha començat a distribuir 50 nous contenidors vermells arreu de la diòcesi de Girona amb l'objectiu de facilitar la donació i la recollida de roba usada. Durant el primer any, l'entitat preveu recollir fins a 250.000 quilos de peces de vestir.

Els tèxtils en bones condicions es destinen a programes d'entrega social i a la venda, a través de canals solidaris de comercialització, i els seus beneficis s'invertiran en programes adreçats a persones en risc d'exclusió ateses per Càritas. La roba que no es pot utilitzar per als robers i les botigues de segona mà es porta a la planta de valorització de Sant Esteve Sesrovires.

Fornells de la Selva, Castelló d'Empúries i Viladamat són els primers municipis que tindran els nous contenidors. Durant els pròxims mesos, l'entitat anirà repartint la resta de contenidors, gràcies a la col·laboració d'ajuntaments i entitats privades d'arreu de la diòcesi de Girona i superfícies comercials com Hipercor o Gran Jonquera Outlet. Els nous contenidors, identificats de color vermell, compleixen totes les mesures de seguretat i de qualitat, i estan pensats per recollir roba en bones condicions, així com calçat per a persones de totes les edats.

Fins ara, la recollida de roba per a Càritas es duia a terme majoritàriament a través de les entregues als robers. Amb el nou sistema, l'organització humanitària del Bisbat de Girona espera facilitar les donacions, perquè ja no dependran d'horaris d'obertura dels equipaments. La recollida i el manteniment dels contenidors és una activitat que duu a terme Ecosol, l'empresa d'inserció de Càritas Diocesana de Girona, que té com a objectiu facilitar la inserció laboral de persones que es troben en situació de vulnerabilitat.

La roba dels contenidors es recollirà periòdicament i s'enviarà a una planta de triatge i acondicionament situada a Sant Esteve Sesrovires. Amb una superfície de 6.000 metres qualdrats, la planta està gestionada per l'empresa d'inserció Formació i Treball de Càritas Diocesana de Barcelona i forma part d'una estratègia comuna de reciclatge de roba amb la resta de Càritas de l'Estat, que compten amb dues plantes de triatge més -a València i a Bilbao, gestionades per Koopera.

La roba que arriba a Sant Esteve Sesrovires es classifica en tres grans grups: un 7% es destina a botigues de segona mà i serveis socials, un 55% s'envia a projectes de cooperació internacional -sobretot a Àfrica- i un 30% es recicla en matèries primeres per a països que es dediquen a la producció de tèxtil nou; també hi ha un 8% de roba que es destina a una planta de cogeneració energètica.