L'Ajuntament de Sant Aniol de Finestres ha acabat les obres de construcció d'una escala per a peixos a la séquia del molí d'en Camós. L'obra ha costat aproximadament 21.224 euros, dels quals 18.000 han estat finançats pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

L'alcalde de Sant Aniol de Finestres, Francesc Oliveras (PDeCAT), ha explicat que la funció d'aquesta escala és procurar per la vida dels peixos en època de sequera. Oliveras ha apuntat que al canal hi ha barbs i bagres que són una mostra de la qualitat de les aigües.

El batlle també ha recordat que la localitat disposa d'una depuradora que manté l'aigua de la riera del Llémena en molt bona qualitat.

Millora i legalització del canal

L'alcalde de Sant Esteve de Llémena ha explicat que l'escala i un dosificador del cabal del riu Llémena que va al canal de la séquia del molí d'en Camós són el final de les obres de millora i legalització del canal. El representant municipal també ha recordat que a l'inici del seu mandat va proposar la legalització d'un més que centenari canal que ajuntava la resclosa de Sant Esteve de Llémena i el molí d'en Camós. El 20 d'abril del 1989, la Comunitat de Regants de la séquia Molí d'en Camós va anunciar el projecte d'estatuts de la comunitat. Aquesta va ser una de les primeres accions encaminades a la legalització del canal. Llavors, el president de la comunitat era Francesc Oliveras.

Després, quan va ser alcalde, ell mateix va proposar adequar i legalitzar el canal, que havia tingut poques actuacions des del 1970, quan van aprofitar les obres d'un pont sobre la riera per refer-ne un tram. Oliveras ha explicat que els primers tràmits amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) van ser per demanar la legalització del cabal que es desvia de la riera cap al canal. Posteriorment van tenir lloc les obres d'adequació del canal, que van costar una quantitat propera als 260.000 euros. Segons l'alcalde, la part principal de les obres va acabar el 2012.

El canal circula per uns dos quilòmetres i mig de llargada i serveix per al reg dels horts i dels camps del municipi de Sant Esteve de Llémena.