El Departament de Territori i Sostenibilitat ha aixecat la prealerta per sequera als Departament de Territori i Sostenibilitatembassaments -format pels pantans de Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç- que estava activada des del 30 de setembre del 2017. Als de la Muga, Siurana i Riudecanyes es manté la restricció a l'espera de comprovar si els augments de cabal dels últims dies són puntuals o permeten parlar d'un creixement estable de l'aigua emmagatzemada.

La decisió es pren perquè al conjunt de pantans de les conques internes de Catalunya el volum d'aigua que s'acumula és el 75% del total, a data 18 d'abril. Això vol dir que els 9 embassaments d'aquest sistema acumulen 517,25 hectòmetres cúbics d'aigua, del total de 694,45 que poden encabir.

Tot i això, la xifra és inferior a la que els pantans registraven ara fa un any, quan estaven al 85,62% de la capacitat total (594,62 hectòmetres cúbics). En els prop de set mesos que hi ha hagut activada la prealerta per sequera, el moment en què els pantans van estar més baixos va tenir lloc el 20 de gener d'aquest any, quan els nivells van descendir fins al 43% de la capacitat total.

Des de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) expliquen que en els moments més delicats de la prealerta es va intensificar l'activitat de la dessalinitzadora del Llobregat i dels pous de captació del delta d'aquest riu, fet que va permetre obtenir fins a 100 hectòmetres cúbics d'aigua. Gràcies a aquesta acció es va poder reduir el ritme de desguàs dels embassaments i no va ser necessari passar la prealerta per sequera a alerta.

La bona temporada de neu i les pluges dels darrers dies han capgirat la situació fins al punt que s'ha gairebé doblat l'aigua emmagatzemada des d'aquell punt mínim del 20 de gener. La norma estipula que quan se sobrepassa el llindar del 60% de capacitat dels pantans s'aixeca la prealerta per sequera.