«Vull ajudar a derrotar l'Alzheimer. No serà fàcil però enlloc està escrit que hagi de ser invencible». Aquestes van ser les paraules que va pronunciar Pasqual Maragall, exalcalde de Barcelona i expresident de la Generalitat, el 20 d'octubre de 2007, quan va fer públic que havia estat diagnosticat d'un principi d'Alzheimer. Aquest compromís es va materialitzar a l'abril de 2008, amb la posada en marxa de la Fundació Pasqual Maragall.

Deu anys després, la Fundació Pasqual Maragall compta amb un centre de recerca, el Barcelonaßeta Brain Research Center, on hi treballen més de 50 investigadors i professionals en projectes per avançar en la detecció precoç i la prevenció d'aquesta malaltia. El centre disposa d'una cohort formada per 2.700 voluntaris sans que participen en els seus estudis de recerca. Per fer possible aquests estudis, la Fundació compta amb el suport d'una quinzena d'entitats i una base social de més de 18.000 socis que contribueixen econòmicament a la continuïtat del projecte.

«Aquest mes commemorem que fa deu anys que el compromís d'en Pasqual Maragall per vèncer l'Alzheimer es va materialitzar. Ha estat una dècada intensa, on hem impulsat un projecte científic que destaca a nivell internacional. Canviar la història d'aquesta malaltia és possible i no pararem fins aconseguir-ho», destaca el Doctor Jordi Camí, director de la Fundació Pasqual Maragall.

La recerca és, precisament, el pilar central de la Fundació Pasqual Maragall. La investigació en la malaltia d'Alzheimer ha viscut, en aquestes darreres dècades, un autèntic canvi de paradigma, amb la constatació de l'existència d'una fase preclínica, que s'inicia de manera silenciosa entre 15 i 20 anys abans de la manifestació dels seus primers símptomes clínics.

Des dels seus inicis, la Fundació va apostar per aquesta aproximació, enfocant el seu projecte científic a trobar respostes en el marc de la nova finestra que s'obria en la recerca de solucions per aquesta malaltia.

Amb aquest objectiu, l'any 2012 va posar en marxa, gràcies a l'impuls de La Caixa, un dels estudis més complexos i amb major nombre de participants que existeixen al món dedicats a la detecció precoç i la prevenció de l'Alzheimer: l'Estudi Alfa, que compta amb 2.743 voluntaris adults sans, d'entre 45 i 75 anys, la gran majoria fills i filles de malalts d'Alzheimer.