Millorar la planificació dels serveis assistencials i mitigar l'impacte de les epidèmies estacionals de grip són els objectius principals d'un nou model predictiu de la infecció gripal a Catalunya presentat en un article que publica la revista Plos One.

Han participat en el treball les investigadores Núria Torner, Anna Martínez i Mireia Jané, membres del Grup de Recerca d'Epidemiologia, Prevenció i Control de Malalties Transmissibles i del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa d'Epidemiologia i Salut Pública (Ciberesp).

La grip és una infecció respiratòria aguda d'origen víric que es contagia fàcilment entre la població. Durant l'hivern, d'una manera recurrent, la grip ocasiona una quantitat variable de malalts a tot Catalunya, un fet que el sistema sanitari ha d'afrontar. A més, entre un 30 i un 50 % de les persones infectades pel virus de la grip no solen presentar-ne els símptomes però sí que poden transmetre la infecció. Per això, és fonamental disposar d'eines de predicció de l'evolució dels episodis gripals per poder-hi adequar els recursos.

El nou model predictiu de la grip inclou diverses variables de caràcter meteorològic i de tendència per donar-li capacitat de predicció. Aquesta nova eina de modelització epidemiològica genera un informe setmanal amb els resultats de les prediccions elaborades -dins un marge temporal d'una o dues setmanes- per a cada regió sanitària, i elabora un mapatge de la intensitat de l'activitat gripal en l'àmbit comarcal.

La informació s'incorpora en el full informatiu setmanal del Pla d'informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya.