La presentació del programa de mentoria social destinada a formar grups d'acollida per a nuclis familiars de persones refugiades va tenir lloc ahir a la tarda a l'Ajuntament d'Olot.

Es tracta de l'acte d'inici de les trobades entre 4 grups d'acollida amb 17 persones mentores i 4 nuclis familiars que han accedit a participar en el Programa català de refugi del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Els mentors ajudaran els refugiats en temes d'idioma, de feina i d'integració social. Per fer-ho han rebut formació una hora durant 6 setmanes. Les persones refugiades que es beneficiaran del mentoratge estan allotjades a Olot i la Vall de Bianya.

El procés d'assignació es fa buscant característiques, experiència i interessos afins entre els grups d'acollida i les persones refugiades. La funció de mentoria es realitza de manera coordinada i supervisada per una tècnica professional i el compromís inicial del grup d'acollida és d'entre dues i quatre hores de dedicació setmanals durant un any.

Durant l'acte de presentació, el regidor de Benestar Social, Josep Berga (PDeCAT), va explicar que viuen a la Garrotxa un total de 24 persones refugiades, no totes participen del programa.

Estan repartides en 9 nuclis, dels quals 7 són nuclis familiars amb menors. Hi ha 2 nuclis de Rússia, 2 de Geòrgia, 2 de Veneçuela, 1 de Síria, 1 d'El Salvador i 1 d'Hondures.

En la presentació, Jorge Parita de Veneçuela, va explicar que va haver de vendre tot el que tenia i marxar del país amb la seva família, perquè el règim del seu país el perseguia de manera política, policial i social. Va aconseguir endur-se diners i pujar a un avió a l'aeroport Simón Bolivar. Per fer-ho va haver de donar unes ulleres de sol a la policia.

Un cop a Madrid va demanar asil polític i ha anat a parar a Olot, on el que li ha fet més estrany és que la gent parla un idioma diferent del castellà.

El setembre de l'any 2015, l'Ajuntament d'Olot i el Consell Comarcal de la Garrotxa van aprovar una moció de suport a l'acollida de població refugiada víctima de conflictes armats. Arran de la moció, els municipis de la Garrotxa es van oferir com a terra d'acollida per a persones refugiades i l'asil es va incorporar al Pla d'Acollida d'Olot.