L'Institut de Recerca Biomèdica de Girona doctor Josep Trueta (Idibgi) és un dels 22 centres catalans que rebrà ajuts a través de la segona edició del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS), que ha seleccionat 109 de les 350 propostes presentades i que impulsaran 22 institucions. El pla inversor vol estimular la investigació en l'àmbit dels hospitals i dels centres d'atenció primària (CAP) i, en aquesta nova convocatòria, beneficia a una setantena de grups.

L'Idigbi rebrà finançament per liderar i participar en dues iniciatives de recerca vinculades a la salut mental que, sumades, tenen un pressupost de 224.538,6 euros: el primer, que el centre gironí encapçalarà, està valorat en 45.668,97 euros i comptarà amb la participació de la Fundació Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Parc de Salut del Mar) de Barcelona i de l'Institut Universitari d'Investigació Primària Jordi Gol (IDIAP), adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona. En el segon projecte, liderat per la Fundació Privada per la Recerca i la Docència Sant Joan de Déu, que també té la seu a la capital catalana, l'institut gironí, que dirigereix l'empordanès Jordi Barretina, actuarà com a centre col·laborador, juntament amb quatre centres investigadors més: l'IMIM-Parc de Salut del Mar; la Fundació Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; la Fundación Privada Centro de Higiene Mental les Corts i la Fundació Institut d'Investigació Sanitària Perer Virgili-Institut Pere Mata.

Agència de Qualitat i Avaluació

La segona convocatòria del PERIS, informa el Departament de Salut de la Generalitat, es va resoldre el 6 de febrer passat i les propostes van ser valorades per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), que dels projectes seleccionats en destaca «el seu nivell d'excel·lència». A banda d'iniciatives de recerca centrades en salut mental, el Pla Estratègic contemplava ajuts per a la «intensificació de professionals» en els àmbits de la infermeria i fisioteràpia i de facultatius especialistes. Una tercera línia d'actuació preveu finançament per a la incorporació de científics i tecnòlegs als grups de recerca dels diversos instituts catalans d'investigació (en aquest cas, informa la conselleria de Salut, s'han concedit 30 subvencions).

8,6 milions d'euros en total

El Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut 2016-2020 defineix les «línies generals» de la recerca en aquest camp per les que aposta la Generalitat per als propers anys. L'objectiu del PERIS passa per «millorar la salut dels ciutadans» a partir del «coneixement generat per la recerca i la innovació». En aquest context, el Departament de Salut precisa que la partida global de la segona convocatòria del pla, 2018-2020, ascendeix a 8,6 milions d'euros. I, segons els càlculs que fa l'administració catalana, «cada euro invertit en recerca equival a un retorn de tres euros en valor social i econòmic.

Amb inversions com la que preveu el PERIS, Catalunya «continua sent capdavantera» a Espanya en aquesta mena de convocatòries de «concurrència competitiva» per la concessió d'ajuts destinats a la recerca, sosté el Govern. Una estratègia que, alhora, suposa «un salt històric» en l'activació del «talent investigador» en el sistema de salut català, defensa la Generalitat.