L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha construït quatre connectors fluvials en rescloses de la conca del riu Ter. I és que, segons l'ens, els rius són estratègics per a la conservació de la connectivitat ecològica.

Concentren una gran diversitat biològica, amb la presència d'hàbitats i espècies d'alt interès de conservació, i faciliten els moviments de moltes espècies, que hi troben refugi i aliment. Per això, la connectivitat és necessària per a processos bàsics relacionats amb la dinàmica fluvial, com ara el transport de sediments i propàguls, entre d'altres.

Actualment hi ha inventariades unes 900 estructures a les conques internes de tot Catalunya -només disset de les quals són preses- que suposen un obstacle transversal al riu, de les quals només un 29% es poden considerar franquejables pels peixos.

Per tot això, la millora de la connectivitat dels rius és un dels objectius de la planificació hidrològica i l'ACA fa anys que treballa en aquesta línia. El resultat, fins al moment, ha estat la construcció de 66 passos de fauna a les conques internes de Catalunya i l'eliminació total o parcial de setze petites infraestructures. L'ACA seguirà treballant en la línia de permeabilitzar els obstacles que estiguin en ús, requerint l'execució d'una vintena de connectors fluvials que estan pendents de construcció i demanant la redacció de nous projectes en altres casos.

Sis milions en inversions

Per tot això, l'Agència Catalana de l'Aigua ha anunciat que té previst destinar més de sis milions d'euros per restaurar la vegetació de ribera i la morfologia de rius i rieres, així com millorar la connectivitat fluvial i la mobilitat dels peixos en els rius catalans. La planificació hidrològica (període 2016-2021) preveu una sèrie de millores a les conques dels rius Tordera, Fluvià, Muga i Ter, entre d'altres. Que també contribueixen al compliment dels requeriments i compromisos establerts en el Pla de gestió per a la recuperació de l'anguila a Catalunya, que deriva de l'aplicació d'un Reglament de la Comissió Europea.