Després de més de 50 anys sense fer-ho, el Molí Petit de Sant Joan de les Abadesses ja pot tornar a fer farina. Fa uns dies hi van instal·lar l'última peça i la més important, una roda hidràulica que transforma l'energia de l'aigua en el moviment rotatori que mou una de les moles que aixafen el gra.

En els darrers 10 anys havien recuperat la bassa, i també la tremuja, el canaló i la resta d'elements que porten el gra fins a la mola.

Gràcies al testimoni de l'últim moliner, Patllari Darné, que va morir l'any 2014 se sap que el molí ja estava documentat al segle XIV, i fins als anys 70 va funcionar sobre la base de fer servir l'aigua de la riera de l'Arçamala a través d'un canal, per moldre el blat.

Després que fos rehabilitat, el Molí Petit fa la funció de centre d'interpretació de molins hidràulics i de l'ecosistema fluvial. Conté una exposició permanent amb part dels elements originals del molí i plafons interpretatius, maquetes i projeccions, que faciliten la comprensió del funcionament del mecanisme.