Una recerca de Batxillerat que ha comparat la Guerra civil espanyola amb el conflicte obert a Síria i l'impacte que provoca als ciutadans que es veuen obligats a marxar a l'exili ha guanyat la sisena edició del Congrés de Recerca d'Alumnes de Centres de Secundària (CRACS), que organitza la Universitat de Girona. L'autora del treball guanyador és una alumna de l'institut d'Amer, Neus Pagès.

El tret característic del CRACS és que ofereix als joves la possibilitat de defensar els seus projectes com si participessin en un congrés real, davant d'un tribunal. En aquest cas, era un jurat format pel vicerector de Comunicació i Relacions Exteriors de la UdG, José Antonio Donaire; la representant del Consell d'Estudiants, Laia Gil; l'assessor TAC dels Serveis Territorials a Girona del Departament d'Ensenyament de la Generalitat, Claudi Teixidor; la coordinadora del CRACS, Núria Ayguadé; i els investigadors i investigadores de la UdG Joaquim Meléndez, Sara Pagans, Gemma Ubasart, David Brusi i Margarida Casacuberta.

Des del seu punt de vista, la millor recerca de les 24 finalistes d'enguany va ser la de Neus Pagès, titulada «Petjades sense rastre» i elaborada amb la tutoria de la professora Puri Merino. La seva concessió va tenir en compte aspectes com l'originalitat del treball i el plantejament dels objectius, la capacitat de síntesi de les conclusions, el rigor acadèmic i el tractament científic, l'adequació de les fonts d'informació o la presentació.

Testimoni d'una persona refugiada

A banda de la comparativa entre els dos conflictes bèl·lics esmentats, el treball de Pagès també inclou un documental amb vuit entrevistes, entre les quals hi ha el testimoni d'una persona refugiada de Bòsnia. L'alumna de l'institut Castell d'Estela, d'Amer, va guanyar 1.500 euros que la UdG li descomptarà de la matrícula de primer curs de qualsevol dels estudis que imparteix la Universitat.

Dimecres de la setmana passada -18 d'abril-, la Facultat de Dret va acollir el simulacre de congrés per a estudiants de Batxillerat gironins. L'institut Santiago Sobrequés i Vidal, de Girona El certamen es va celebrar amb 24 candidatures, gairebé la meitat de les 45 que s'hi van presentar.

Per optar al CRACS, els joves van haver de realitzar un vídeo de dos minuts en el qual explicaven les conclusions principals del seu treball de recerca, que es van penjar al canal de YouTube de la Universitat de Girona i van sumar 35.000 visites. De tots els muntatges, el més popular va ser un que tractava sobre els ratpenats i que va rebre 925 «m'agrada» que li van fer guanyar el premi del públic; la seva responsable era Berta Gomes, alumna de l'institut Frederic Martí i Carreras, de Palafrugell.

Tots els premis estaven dotats amb 500 euros, excepte el principal -amb una dotació de 1.500.

Llistat de tots els Premis CRACS 2018:

Menció especial centre amb més treballs triats

Santiago Sobrequés (Girona).

Premi del públic

Berta Gomes. F. Martí i Carreras (Palafrugell): «Importància ecològica dels ratpenats».

A l’emprenedoria

Lluc Verdaguer. Bosc de la Coma (Olot): «Pickle, EatGood BeGood».

Al compromís social

Guillem Corrales. S. Sobrequés (Girona): «90 esglaons».

Al vídeo més creatiu

Júlia Isern. Santiago Sobrequés (Girona): «Calçant joies»

Millor Recerca (MR), àmbit tecnològic

Eloi Quintana. Pla de l’Estany (Banyoles): «E-Way. Disseny i construcció d'un Segway».

MR, àmbit social

Lluís Gómez. Rocagrossa (Lloret de Mar): «Assassinats a cunetes».

MR, àmbit de la salut

Alba Bermejo. Josep Brugulat (Banyoles): «El gen SCN5A i la mort sobtada cardíaca».

MR, àmbit humanístic

Paula Puigvert. Bosc de la Coma: «Un duel de plomes. Cervantes vs Lope de Vega».

MR, àmbit científic

Berta Gomes.

Premi a millor defensa

Sergi Nierga. Pla de l’Estany (Banyoles): «Adaptació i redisseny pròtesi per a un infant».

Premi CRACS 2018

Neus Pagès. Castell d’Estela (Amer): «Petjades sense rastre».