La campanya contra la vespa asiàtica empesa per l'Associació d'Apicultors Gironins abasta una bona part dels pobles de la Garrotxa i de les Comarques Gironines. Fonts de l'Associació han comptat que en el conjunt de les comarques gironines almenys han capturat 2.000 reines des de l'inici de la campanya a finals de març.

Per tal de limitar l'expansió de la vespa asiàtica en augment continuat des de fa 5 anys a la Garrotxa, l'Associació d'Apicultors Gironins ha fet xerrades pels pobles i ha col·laborat en les campanyes dels ajuntaments.

En les xerrades els apicultors expliquen la manera de fer trampes casolanes. N'hi ha prou de tallar el coll d'una ampolla de plàstic i fer-li forats als costats per penjar-la d'un lloc alt. Després cal posar el coll de manera invertida al recipient tallat perquè faci d'embut i els animals no pugin sortir. S'omple del líquid que les atrau o amb una solució de cervesa negra, vi blanc i una cullerada de suc de gerdera.

La idea és frenar la presència de l'animal amb l'ajut de veïns conscienciats del perill que representa l'insecte per les abelles i també per les persones, a les quals ataca quan percep una amenaça.

La major part de les captures han estat fetes en espais fluvials, on l'abundància d'aigua afavoreix la construcció dels nius fets amb una solució d'elements vegetals.

Els resultats de l'acció es començaran a notar a mitjan estiu i a la tardor.

Tortellà

Els veïns de Tortella han aconseguit capturar i matar 5 exemplars de vespa asiàtica reina en 2 dies. Les reines són les que en aquest temps fan els nius on naixeran els milers d'exemplars de vespa asiàtica que a l'estiu i la tardor s'alimenta d'abelles de mel. És a dir, les captures dels veïns de Tortellà representen 5 nius menys, on s'hi poden ajuntar entre 2.000 i 3.000 vespes i entre 150 i 300 noves reines.

L'alcalde de Tortellà, Rafel Domínguez (IDT-CP), ha explicat que l'Ajuntament ha repartit 11 paranys entre els veïns i ha donat resultat. També ha indicat que la col·locació de les trampes ha estat feta amb la col·laboració de dos apicultors.

Ha recordat que fa uns 6 mesos van trobar un niu de vespes asiàtiques ja sec als afores del poble. La troballa, segons ell, constata la presència de la vespa asiàtica al municipi.