Els abusos a persones amb discapacitat intel·lectual són més freqüents del que ens pensem però a l'hora de ser denunciats per les víctimes, les xifres que es registren són relativament baixes. La por o la dependència són alguns dels motius que poden condicionar la decisió, uns factors determinants quan es parla de col·lectius vulnerables, com per exemple la gent gran o bé els menors.

És precisament per aquest motiu que els Mossos d'Esquadra i el Dincat han posat en marxa una nova campanya per prevenir els abusos a persones amb discapacitat intel·lectual, on a partir d'uns tallers que ja s'han posat en marxa en algunes localitats, es buscarà identificar els casos, prevenir possibles situacions de risc i respondre en el cas que ja s'hagi produït algun tipus de succés.

La campanya s'estendrà per les nou regions policials que hi ha a tot Catalunya. Ahir es va presentar a Sant Feliu de Guíxols, on a més dels representants del cos policial i el Dincat, va assistir a la trobada la Fundació Vimar, especialitzada en persones amb discapacitat al Baix Empordà. El seu vicepresident, Jordi Sistach, va agrair afectuosament la posada en marxa de la iniciativa i va animar a tothom a vetllar pels drets del col·lectiu. «Per nosaltres que som els que tenim fills discapacitats és molt important aquest pas perquè suposa una socialització de la diferència. En una societat tolerant les diferències de les minories s'han d'acceptar» va apuntar.

La cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà de la Regió Policial de Girona, Rosa Negre, va explicar que es duran a terme «tallers interactius i visuals» els quals inclouran vinyetes que representen «situacions en què les persones amb discapacitat intel·lectual s'hi poden trobar identificades». La durada de les activitats serà aproximadament d'una hora i es preveu que a la província de Girona la seva posada en marxa sigui imminent.

Una situació silenciada

Segons les dades que van proporcionar ahir els Mossos d'Esquadra, durant el passat any 2017 les comarques gironines van registrar un total de 187 denúncies per abusos i agressions sexuals. Dins d'aquesta xifra hi va haver prop d'una desena de casos que van provenir de víctimes amb discapacitat, una xifra que suposa un 4,8% del total. Les dades gironines suposen aproximadament un 10% de la població de tot Catalu­nya, on el total de denúncies va ser de 1803, de les quals 94 van ser posades per discapacitats.

Malgrat les baixes estadístiques, els agents creuen que hi ha més casos i que moltes vegades no es donen a conèixer per la «complicada situació» que estan vivint. Precisament per això subratllen la importància de dur a terme una política de proximitat, perquè les víctimes es puguin sentir més segures i puguin donar llum als casos silenciats.

Pel que fa al Dincat, que també va participar en la presentació d'ahir, el responsable d'envelliment, salut mental i sexualitat, Israel Belchi, va posar sobre la taula algunes de les dades que havien extret a partir d'un estudi que havien realitzat agafant una mostra notable de persones amb diferents discapacitats intel·lectuals.

Apunts sobre victimització

La meitat de les dones que van participar en aquest estudi van revelar que almenys una vegada havien patit victimització sexual. En el cas dels homes, era un de cada tres. L'estudi també posava en relleu la freqüència de la victimització electrònica i revelava que la majoria de cops els fets tenen lloc al carrer, a casa o al centre escolar. De fet, els principals victimaris podien esdevenir precisament la família i els cuidadors.