El Departament de Salut recomana als viatgers que prenguin mesures per evitar contraure i importar més casos de malària, que augmenten des de fa tres anys, amb una taxa de morbiditat de 3,7 casos per cada 100.000 habitants el 2017.

Aquesta alerta de la Generalitat arriba coincidint amb la commemoració ahir del Dia Mundial del paludisme -l'altre nom de la malària- promogut per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) amb el lema «Preparats per vèncer el paludisme».

Les dades de la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (ASPCAT) són les més elevades des de l'any 1983, quan només es van registrar 0,3 casos per cada 100.000 habitants.

Des d'aquell any, el nombre de persones afectades per paludisme a Catalunya presenta increments i descensos lents amb forma de serra, segons els anys, fins al 2015, moment des del qual no para d'anar a l'alça.

La conselleria de Salut recorda que la distribució del paludisme en el món no és homogènia i el continent africà concentra el 90% dels casos i el 91% de les defuncions, que es concentren en nens menors de 5 anys.

A Catalunya no hi ha paludisme autòcton, assegura Salut, que alerta que «s'observa una tendència creixent del nombre de casos importats».

Aquesta tendència «sostinguda en el temps», segons el Departament, és la que ha fet que es donin nous consells a persones que desitgin viatjar a àrees endèmiques de malària, «amb la finalitat que compleixin les recomanacions de quimioprofilaxi realitzades pels professionals sanitaris».

Així, es recorda que abans de viatjar cal concertar una visita en els Centres Vacunals i Unitats de Salut Internacional, com la que hi ha a l'hospital Santa Caterina de Salt, per rebre indicacions sobre la necessitat de fer un tractament abans, durant i després del viatge. Hi ha diferents medicaments indicats per a la prevenció de la malària, com la mefloquina, doxiciclina i la cloroquina, entre d'altres, «però tots s'acostumen a tolerar bé», diu Salut.

Mesures preventives

A banda dels medicaments, i per evitar les picades del mosquit que transmet la malària s'aconsella usar sempre repel·lents, vestir roba de màniga llarga i pantalons també llargs, especialment a la nit, quan el mosquit és més actiu, revisar la presència de mosquits abans d'anar a dormir a les habitacions i usar insecticides així com dormir en habitacions amb mosquiteres en les finestres i portes.

Es recomana que les dones embarassades evitin viatjar a zones en les quals hi hagi risc de transmissió de paludisme i es desaconsella el viatge als nadons i nens petits. En cas de que el viatge no es pugui evitar és molt important prendre les mesures de prevenció descrites, recorda el departament de Salut.

Pel que fa a l'eficàcia de les plantes en la prevenció de la malària, el Departamentr de Salut recorda que «és limitada» i que «tampoc no hi ha evidència científica provada que l'homeopatia o altres tractaments alternatius siguin efectius en la prevenció i/o tractament de la malaltia».