El Servei de Nefrologia de l'hospital Josep Trueta de Girona és pioner a l'Estat en la realització d'ecografies Doppler renals, un estudi ecogràfic que permet examinar el flux sanguini que irriga els ronyons. Habitualment són els metges radiòlegs els qui realitzen aquesta exploració, però fa uns anys al Trueta la van començar a realitzar els nefròlegs gràcies a la formació que els van impartir els especialistes en radiologia, tant pel que fa a la realització com a la interpretació de la prova.

El fet que siguin els nefròlegs els qui facin la prova en facilita la realització i permet que aquests especialistes puguin fer una valoració més global i acurada del problema renal. Actualment, el Servei de Nefrologia del Trueta duu a terme unes 300 ecografies Doppler cada any.

Ahir, els nefròlegs del Trueta juntament amb la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona van organitzar, per tercer any consecutiu, un curs teòric i pràctic d'ecografia Doppler renal. Hi van assistir una trentena de nefròlegs d'arreu de l'Estat interessats a implementar en els seus respectius serveis la prova.

I és que el centre de referència de Girona s'ha convertit en un referent estatal, ja que no només és pioner en la seva implantació en la pràctica clínica, sinó també en la investigació dins l'especialitat nefrològica.

Una prova segura i assequible

Una ecografia Doppler renal és un estudi ecogràfic en el qual s'utilitza l'efecte Doppler (els ultrasons) per visualitzar i estudiar les artèries que van des de l'aorta fins als ronyons.

En el camp de la nefrologia i la hipertensió, l'ecografia Doppler s'ha consolidat com una exploració diagnòstica rutinària, que aporta una informació imprescindible per poder fer una valoració global dels pacients.

Permet veure com estan perfosos els ronyons, de manera que permet descartar que el pacient pateixi un problema renal relacionat amb la irrigació del ronyó i també permet avaluar la possibilitat que hi hagi una patologia vascular a les artèries renals, fet que podria provocar una hipertensió arterial refractària o greu.

L'estructura de vasos renal també es pot veure en altres proves, com una TAC o la ressonància, però l'ecografia Doppler és més senzilla, no calen líquids de contrast, no s'empren radiacions ionitzants, com en el cas de la TAC i, per tant, és més segura per als pacients i més assequible.