El barri de la Farga de Banyoles s'estan destinant esforços per empoderar els seus veïns i fomentar la seva participació i corresponsabilitat al barri. Es tracta d'un treball en xarxa, que compta amb la participació d'entitats, tècnics i els mateixos veïns que viuen en la zona on hi ha la major concentració de persones d'origen estranger de tota la ciutat.

La idea va sorgir del Consell de Barri, després de veure que alguns veïns eren molt crítics, entre d'altres coses, perquè desconeixien els esforços econòmics fets a la zona. El més important, el projecte de reforma integral que va culminar el 2016 amb una inversió de més de 7 milions, la meitat dels quals van provenir de la Generalitat amb el Pla de Barris. Després d'un any de feina, han sorgit iniciatives com la creació d'un club de futbol amb joves i, aviat, la participació del carrer Girona a l'Exposició de Flors de Banyoles amb un disseny dels mateixos veïns. És el primer cop que el certamen inclou en el circuit un carrer que connecta la Farga amb el centre.

A la Farga de Banyoles s'ha fet una feina «de formiga» però «molt ràpid» per intentar «apoderar» els veïns d'aquest barri. Són paraules de la regidora de Benestar Social de la ciutat, Ester Busquets, que subratlla que ha estat possible gràcies al treball en xarxa amb tots els actors que treballen en aquesta zona: entitats, tècnics, associacions i veïns. Una feina que es resumeix amb una eina que ha estat clau, el que han anomenat «Plegats Fem Farga». Es tracta d'un espai de trobada i interacció format per veïns i entitats del barri que es reuneixen periòdicament per treballar els temes que preocupen els veïns en diferents comissions.

El principal objectiu és que els veïns siguin «el motor» i que «s'estimin el seu barri i treballin per al seu barri», afirma Busquets. Però per això calia combatre el principal obstacle, com era el desconeixement i la desinformació de bona part de la població sobre el que s'estava fent a nivell d'administracions i serveis. Així es va constatar, explica la regidora, durant un Consell de Barri de finals del 2017, en què els assistents van expressar les seves queixes de forma «acalorada». També es va detectar que hi havia un grup de joves molt crítics i es va decidir reunir-s'hi, amb membres de l'associació de veïns, per comentar les seves preocupacions i concretar el que no els agradava del barri. A partir d'aquí, es va començar a treballar en com se'ls podia implicar en la «resolució de problemes».

Des de l'Ajuntament es van adonar que, malgrat els recursos econòmics i professionals que es destinaven al barri, «tota aquesta feina no es visualitzava i la població no ho valorava per desconeixement», explica la regidora. En els darrers anys s'han fet esforços per evitar la degradació urbana i problemes de convivència amb un pla integral que va començar el 2006 i va completar-se el 2016.

La cap de serveis i programes comunitaris de l'Àrea de Benestar Social del Pla de l'Estany, Mariona Grivé, detalla algunes de les iniciatives que s'han tirat endavant, com la programació d'activitats al Centre Cívic al juliol, la neteja de la plaça de la Pau a càrrec d'un brigada de joves i mares a l'estiu organitzat per l'entitat Leiki Yakaru, on es treballen els bons usos dels espais públics i el lleure; o pintar jocs al terra de la plaça i recuperar una font, amb el compromís dels joves que se'n cuidarien. «Es tracta de corresponsabilitzar els veïns perquè prenguin consciència i entenguin que és responsabilitat de tots tenir cura dels espais públics», diu Grivé.

Des de l'Ajuntament, afirmen que encara hi ha molt a fer però que l'experiència de «Plegats Fem Farga» està essent molt positiva. De fet, estan treballant per exportar el model al barri de Canaleta, adaptant-se a les característiques i les necessitats d'aquest altre barri que concentra el major nombre de joves de tota la ciutat.

Una de les joves que participen en aquest taller és la Chaima. Té 20 anys, la seva família és d'origen marroquí i porta tota la vida vivint a la Farga. També participa en algunes comissions del «Plegats Fem Farga» i admet que encara hi ha molta feina a fer per part de les administracions però també els veïns. Un dels principals obstacles, admet, és que molts veïns «només pensen en el que passa a casa i el que passa al barri els és igual». Cal fer molta pedagogia, afegeix, amb temes com la recollida de deixalles i el manteniment dels espais comuns. L'altra prioritat, per Chaima, és que la Farga no quedi «al marge» de la ciutat, perquè els veïns sentin que formen part de Banyoles. Una de les coses que més li dol, diu, és veure com algunes persones passen ràpid perquè pensen que no és segura. «M'agradaria que això no passés perquè el barri és molt segur i vull que tothom se senti com jo, segura». Malgrat tot, és optimista i creu que es treballa en la bona direcció.