Els 11 ajuntaments integrants del Consorci de l’Alta Garrotxa estan en fase de fer aportacions al Pla Especial de l’Alta Garrotxa. Segons va anunciar Ràdio Olot, els ajuntaments tindran temps fins al juny per posar-hi suggeriments. Després el document entrarà en una fase d’exposició pública.

La previsió és que per la tardor el document sigui aprovat pel Parlament. Si hi ha un conseller que hagi tramitat el pla. L’objectiu és que amb l’entrada de l’any 2019 el pla de l’Alta Garrotxa també entri en funcionament

El Pla Especial de l’Alta Garrotxa va ser redactat entre el 2008 i el 2010. El 2010, va ser presentat al Departament de Medi Ambient. Al cap de poc, van tenir lloc les eleccions al Parlament del 2011.

Després de les eleccions, van arribar les correccions econòmiques i el Departament de Medi Ambient va passar a formar part del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i Medi Ambient i ara és responsabilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Des de llavors, el pla ha estat reclamat en moltes ocasions en la taula de plens del Consell Comarcal de la Garrotxa. Entre el 2016 i el 2017 semblava que tindria lloc l’aprovació. Això no obstant, els tècnics del Departament es van adonar que calia actualitzar-lo. El canvi climàtic havia canviat les temperatures i les mitjanes de pluja. A més, els costums i les prioritats socials també havien canviat. Van millorar el text i després de la revisió dels municipis estarà preparat.