Les platges catalanes han obtingut aquest any 101 banderes blaves. La demarcació que en té més és Tarragona, que passa de 42 a 43. Respecte de l'any passat, Barcelona supera Girona i passa de 25 a 30 banderes, mentre que les platges del litoral gironí mantenen la xifra de 28. El 2017, va perdre les banderes blaves a les platges d'Aiguablava i sa Riera de Begur, que no s'han tornat a recuperar enguany.

Catalunya és el segon territori de l'Estat amb més platges guardonades, després de la Comunitat Valenciana (132) i, en comparació al 2017, supera Galícia -que baixa de 113 a 109. Sobre totes les platges guardonades arreu de l'Estat, les catalanes representen gairebé el 12%. A més, s'han distingit 22 ports 8 a Barcelona i 6 a Tarragona. Respecte al 2017, les demarcacions de Girona i Barcelona en perden un cadascuna.

L'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC) i la Fundació d'Educació Ambiental lliuren aquestes distincions a aquelles platges, clubs nàutics i ports esportius que superen els seus exàmens de condicions higièniques, seguretat, accés lliure, sostenibilitat, compliment de la legislació, atenció a persones amb discapacitat o oferta complementària i educativa.

Aquest 2018, Girona manté la distinció a 28 platges, Barcelona en guanya 5 i passa de les 25 que tenia el 2017 a 30 banderes enguany, i Tarragona creix de 42 a 43. Pel que fa al nombre de municipis del litoral català que gaudeixen d'aquesta distinció, creix de 40 a 43; els nous són Sitges, Canet i Gavà, els tres a Barcelona.

Les 28 platges de la demarcació de Girona on onejarà la bandera blava són:

  • Gifreu
  • Port de Llançà
  • Platja del Port de la Selva,
  • Empuriabrava de Castelló d'Empúries
  • Cala Montgó a Torroella de Montgrí
  • Tamariu, Canadell i Llafranc de Palafrugell
  • Platja de la Fosca de Palamós
  • Es Monestrí, Torre Valentina, Sant Antoni i Cala Cristus- Ses Torretes de Sant Antoni de Calonge
  • Cala Rovira, Platja d'Aro, Sa Conca de Castell-Platja d'Aro
  • Sant Feliu i Sant Pol de Sant Feliu de Guíxols
  • Mar Menuda i Gran de Tossa de Tossa de Mar
  • Lloret, Fenals, Sa Boadella, Santa Cristina i Cala Canyes de Lloret de Mar
  • Blanes, Sabanell i Sant Francesc de Blanes.

L'any passat, va perdre les platges d'Aiguablava i Sa Riera de Begur, que no s'han tornat a recuperar enguany.

Barcelona, la que més creix

Respecte a l'edició del 2017, Barcelona ha guanyat cinc platges més, que s'afegeixen a les 25 que ja tenien aquesta bandera blava. Les novetats són: la platja de Canet de Mar, Kalima a Caldes d'Estrac; Terramar, Sant Sebastià i Aiguadolç, al terme de Sitges; D'Adarró a Vilanova i la Geltrú i les Gavines a Cubelles.

A aquestes cal afegir les de Malgrat i la del Astillero, de Malgrat de Mar; la de les Barques, de Sant Pol de Mar; les dels Pescadors i la Riera, de Pineda de Mar; la de Garbí, de Calella; la dels Tres Micos, de Caldes d'Estrac; la Cristall i la del Coco, a Badalona; les d'Ocata i el Masnou; les de la Nova Mar Bella, Mar Bella, Bogatell i Sant Sebastià, de Barcelona; la de la Pineda, Lluminetes i del Baixador de Castelldefels; la de Ribes-Roges, Ibersol i Sant Gervasi, de Vilanova i la Geltrú, i la Llarga de Cubelles.

Les platges tarragonines distingides amb la bandera blava són les de Cunit de Ponent i de Llevant, la de Segur de Calafell, l'Estany-Mas Mel i Calafell, la de Coma-ruga, Francàs i Sant Salvador al Vendrell, les de Roda de Barà i Costa Daurada, les de la Paella, el Barri Marítim i es Muntanyans a Torredembarra,i la platja d'Altafulla.

Respecte al 2017, a les comarques de Tarragona l'única novetat en el nou rànquing de platges amb banderes blaves és la cala Vienesos-dels Penyals, a Mont-roig del Camp.