La supervivència del càncer d'ovari ha augmentat un 11% els últims quinze anys i el 42% de les dones afectades de càncer d'ovari sobreviuen als cinc anys de la malaltia. Segons les dades de la Unitat d'Epidemiologia i Registre del Càncer de Girona, a les comarques gironines cada any es diagnostiquen uns 40 casos de tumor d'ovari, tot i que la seva incidència a la demarcació ha baixat un 3% anual en els últims anys.

Segons les dades que l'Institut Català d'Oncologia (ICO) ha fet públiques coincidint amb la commemoració avui del Dia Mundial del Càncer d'Ovari, el d'ovari és el vuitè tipus de càncer més freqüent en dones, amb prop de 445 casos nous a l'any a Catalunya, fet que suposa gairebé el 3,5% de tots els tumors en dones. Cada any es diagnostiquen 11,8 casos cada 100.000 habitants a Catalunya. El càncer després del càncer de cos uterí, però segueix sent encara la principal causa de mort, recorda l'ICO.

El problema és que tres de cada quatre d'aquests tipus de càncer es diagnostiquen generalment en estadis avançats perquè els símptomes que provoca sovint es confonen amb altres patologies benignes de l'abdomen i, a més, encara no hi ha un programa de cribratge avançat, indiquen des de l'ICO.

Abordatge multidisciplinari

L'augment de la supervivència de les pacients afectades de càncer d'ovari es pot atribuir a diversos factors. La millora en el tractament hi ha contribuït de forma important però també l'inici de la centralització de la manera de tractar i valorar la pacient en equips multidisciplinars especialitzats en les que els diferents especialistes implicats determinen la millor estratègia terapèutica per cada cas valorant, conjuntament, la pacient.

Un exemple d'aquest abordatge global de la pacient són les Unitats Funcionals de Tumors Gincològics, un equip de professionals que a l'hospital Josep Trueta. Es tracta d'una única porta d'entrada compartida per totes les especialitats i integrada perespecialistes en ginecologia, oncologia mèdica i radioteràpica, radiodiagnòstic o anatomia patològica.

A diferencia dels clàssics comitès de tumors, en les unitats funcionals els especialistes comparteixen espai durant les visites. D'aquesta manera, poden visitar la pacient de forma simultània i consensuar les decisions sobre el diagnòstic i el tractament inicial.

A més, la unitat funcional garanteix l'acompanyament de la pacient i la família durant tot el procés gràcies al personal d'infermeria, que porta la gestió del cas i dona suport als professionals implicats en les tasques de coordinació.

A més, s'espera que la introducció de nous fàrmacs com els antiangiogènics i els inhibidors de PARP als diferents esquemes de quimioteràpia prèviament existent continuï augmentant la supervivència d'aquestes pacients.

D'altra banda, els experts asseguren que l'accés de les pacients als assajos clínics d'investigació en centres de referència permeten seguir avançant en el coneixement de la malaltia i el desenvolupament de nous tractament. Als centres de l'ICO es van dur a terme 19 assajos en reclutament l'any 2016 i 27 el 2017, amb 23 i 37 dones participants respectivament.