11 de maig de 2018
11.05.2018

La Comissió d'Urbanisme aprova el centre de recerca d'RCR a la Vall de Bianya

Tots els elements de l'equipament matindran una bona harmonia amb el paisatge · Volen un equipament on es pugui investigar i experimentar

11.05.2018 | 09:55
En color més fosc correspon a les 135 hectàrees de la finca d´RCR a la Vall de Bianya.

La Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona, presidida pel director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ahir va aprovar definitivament el Pla impulsat per l'estudi olotí d'arquitectes RCR per habilitar un Centre de Recerca d'Arquitectura i Paisatge a la Vall de Bianya.

L'estudi estarà ubicat en una finca que ocupa una superfície de 135 hectàrees, que inclouen prats de pastura, conreus, bosc, estables, coberts agrícoles i diverses edificacions. Entre elles, la Vila, que és l'antiga masia pairal, construïda a l'Edat Mitjana i ampliada i fortificada amb el pas dels segles.

A més, s'hi pot trobar Can Capsec, una edificació utilitzada pels masovers de la Vila, així com estables i magatzems agrícoles, entre d'altres.

A la finca també hi ha la bassa d'aigua associada al mas principal que el mateix estudi RCR va crear i que va rebre el premi FAD l'any 2004. Totes les edificacions es troben rodejades de bosc, especialment roures i faigs, i properes a rierols i cursos d'aigua.

El Centre de Recerca considera les edificacions, el paisatge i l'orografia del terreny com un tot indestriable i proposa uns espais d'experimentació que permetin estar permanentment en contacte amb elements com la fusta, l'aire, la terra o els sons del bosc.

El Pla especial aprovat preveu una primera fase amb l'habilitació d'un aparcament, espai d'accés i recepció semisoterrat a l'entrada de la finca, seguit d'una àrea central a la Vila, una zona d'espais comuns a Can Capsec i tallers i laboratoris als antics magatzems agrícoles. L'estable mantindrà el seu ús actual com a allotjament de cavalls.

A banda d'aquesta primera fase d'intervenció, l'estudi planteja desenvolupar tot un seguit d'altres construccions destinades a estances temporals a mesura que evolucioni el projecte creatiu. Les estances, associades a l'aigua, l'aire i la terra, s'aniran disposant segons l'orografia, majoritàriament encastades en el terreny o soterrades per garantir la seva integració paisatgística.

Altres propostes futures són les estances de la natura, edificacions lleugeres vinculades directament amb l'entorn, o espais que permetran experimentar conceptes com el buit o la llum i la seva relació amb l'arquitectura. Tot el que faran té en compte el paisatge.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema