Les solucions per als alumnes que no tenen transport gratuït, la reducció de l’espera de visites mèdiques, la creació d’espais d’oci per a joves i un mòbil e-park són algunes de les propostes destacades de la cinquena edició del projecte TONI, Tenim Oportunitats Necessitem Idees, que promou l’emprenedoria entre l’alumnat de 2n, 3r i 4t d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) de Banyoles.

Enguany, el programa ha rebut divuit iniciatives per millorar la ciutat elaborades als instituts del municipi.

Durant aquest curs 2017-2018, la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Banyoles i els instituts d’educació Secundària de la ciutat han desenvolupat l’activitat conjuntament. El Projecte TONI està dedicat a Toni Carmona, professor de l’institut Pla de l’Estany traspassat fa sis anys.

L’activitat s’emmarca en el treball sobre emprenedoria que impulsen els instituts des d’una metodologia d’aprenentatge-servei, amb el qual es pretén que els nois i les noies projectin idees per resoldre mancances, identificades a partir de l’observació de la ciutat o de les necessitats detectades per diferents agents, i les converteixin en un projecte emprenedor. La cloenda del projecte s'ha celebrat aquest dimecres 16 de maig, a l’Auditori de l'Ateneu de Banyoles.

Al llarg del curs, els nois i noies d’ESO s’han organitzat en grups d’entre 3 i 5 alumnes per elaborar els seus projectes des d’una perspectiva emprenedora, han mantingut contactes amb l’Ajuntament, empreses i diversos col·laboradors que els han assessorat en aquest procés.

En la cloenda d'aquest programa educatiu s’han presentat projectes sobre com reduir l’espera de les visites mèdiques, solucions pels alumnes que no tenen transport gratuït, carrils bici, mòbil e-park, la falta d’il·luminació a algunes zones de Banyoles, més zones de bany, espai d’oci per joves, com corregir la càrrega excessiva de les motxilles, fer semàfors més segurs, més botigues a Banyoles, acabar amb les defecacions de gos a la via pública, la millora dels pàrquings de pagament del centre, l’accessibilitat a les voreres, la il·luminació al voltant de l’Estany, la manca de tendals a l’skate park, la falta d’espais de trobada per a joves i l'oferta de cinema.

La regidora d’Educació de Banyoles, Ester Busquets, ha manifestat que «volem que els propis joves mirin la ciutat i aportin idees, és un projecte amb molt valor».