El nombre de persones que han rebut menjar del Banc dels Aliments de Girona s'ha reduït un 16% des del 2013 i un 4% en l'últim any, tal com especifica la memòria d'activitats de l'entitat corresponent a 2017. Un descens que el seu president atribueix a l'augment del control a les organitzacions que reparteixen els productes i a la situació dels beneficiaris, al descens de l'atur als seus països d'origen. El Banc dels Aliments ve constatant aquest descens des de fa temps i, ara, el tancament de dades oficial l'ha ratificat.

També s'ha confirmat el destacat increment de productes a punt de caducar que es retiren dels supermercats gironins i es destinen a ciutadans que viuen situació de precarietat. Tal com Diari de Girona va avançar al febrer, l'any passat el Banc dels Aliments va doblar la quantitat de menjar retirat dels comerço perquè la data de consum preferent o de caducitat estava a prop. Segons consta a la Memòria 2017, la xifra definitiva d'aquest menjar aprofitat és de 287 tones, més del doble que les 141 aconseguides el 2016. Per al president del Banc dels Aliments de Girona, Frederic Gómez Pardo, es tracta d'un creixement significatiu perquè posa de manifest la seva «lluita contra el malbaratament» del menjar. En la seva opinió, les 450 tones de productes obtinguts al Gran Recapte amb la col·laboració de 4.500 voluntaris, és l'altra dada rellevant de l'any passat.

D'acord amb les xifres definitives, la feina feta pel Banc dels Aliments de Girona el 2017 va revertir en 35.620 persones, ateses per 95 entitats socials -4 menys que el 2016. El 35% dels beneficiaris eren menors, un 6% dels quals en període lactant. Des del punt de vista territorial, el gruix de les associacions a les quals el Banc va aportar menjar es concentren al Gironès i a la Selva -el 59% del total entre les dues comarques-; seguides del Baix i l'Alt Empordà.

Respecte la baixada del nombre de beneficiaris, en una carta publicada a l'últim balanç anual de l'organització, Frederic Gómez Pardo subratlla que «estem lluny del nivell crític de les 42.427 persones ateses el 2013, en el pitjor moment de la crisi econòmica». Ara bé, el president també assenyala que la xifra de 35.620 gironins que el 2017 van necessitar menjar encara està lluny dels 24.496 que ho van fer el 2010.Millora d'espai pel 30 aniversari

L'any passat va ser el de la millora de les instal·lacions del Banc dels Aliments -aquest és el del seu 30è aniversari-, que va estrenar la reforma d'un segon magatzem on s'han construït dues noves cambres frigorífiques distribuïdes en 170 metres cúbics de fred i 60 de congelació -doblant, així, la capacitat frigorífica. En aquest espai també s'hi han traslladat les oficines de l'entitat, que abans es trobaven a l'Hotel d'Entitats de Girona.