Una operació conjunta de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra ha desarticulat un grup criminal itinerant presumptament especialitzat en cometre robatoris amb el mètode del 'llaç libanès' a les províncies d'Alacant, Castelló, Girona, Tarragona, Granada i Múrcia. Als quatre detinguts se'ls imputen 25 fets delictius amb els quals haurien obtingut més de 30.000 euros.

Aquesta modalitat delictiva consisteix a col·locar en caixers bancaris una ranura manipulada sobre l'autèntica per impedir el retorn de la targeta de crèdit, i que així les víctimes creguin que han estat retingudes, detalla la Direcció Superior de la Policia en un comunicat.

L'operació va arrencar al juny de 2017, per part del grup de Crim Organitzat de la Policia Judicial d'Alacant. Els investigadors van tenir coneixement d'una organització composta per ciutadans de nacionalitat romanesa que es dedicaven a la modalitat delictiva del 'llaç libanès'.

Els presumptes estafadors utilitzaven terminals mòbils col·locats estratègicament en els caixers per obtenir els números PIN de les targetes de les víctimes. Un cop tenien en el seu poder la targeta i el nombre de seguretat, els sospitosos es desplaçaven a una altra entitat bancària per treure els diners en metàl·lic.

La banda actuava de forma itinerant per les províncies d'Alacant, Castelló, Múrcia, Granada, Tarragona i Girona. Això va obligar establir un dispositiu coordinat entre diversos cossos per seguir els seus passos.

Després de les indagacions, agents dels Mossos d'Esquadra van arrestar in fraganti dos presumptes integrants de l'organització. Posteriorment, la Guàrdia Civil de les localitats alacantines de Pilar de la Horadada, Novelda i Crevillent van facilitar informació al grup de Crim Organitzat per continuar amb la investigació.

L'actuació coordinada permetre desarticular completament l'organització criminal, amb la detenció del líder i els altres tres integrants pels presumptes delictes d'organització criminal, estafa i danys. S'han aclarit fins a 25 fets delictius en els quals van defraudar amb el 'llaç libanès' més de 30.000 euros.