La nova àrea de sales blanques de l'hospital Josep Trueta de Girona, l'espai on es fa la preparació dels medicaments, ja està operativa després que s'hagi enllestit la primera fase de les obres de reforma del Servei de Farmàcia. Ha suposat una inversió d'uns 700.000 euros i s'ha centrat en aquesta zona on l'ambient està controlat pel que fa a la contaminació microbiològica i per partícules, per fer-hi la preparació de medicaments oncològics i d'altres de perillosos, les nutricions parenterals i altres barreges endovenoses.

El Servei de Farmàcia del Trueta, ubicat al soterrani de l'edifici principal, mantenia fins ara la mateixa estructura i distribució d'espais des del 1968, l'any en què es va autoritzar la seva obertura.

En la primera fase de les obres s'ha fet una reforma global per adequar dues zones de sales blanques i s'ha reorganitzat la recepció del servei i l'àrea de despatxos, amb l'objectiu de guanyar en seguretat i eficiència, destaca el centre, que assenyala que aquestes noves instal·lacions també s'adeqüen a l'increment continu de l'activitat.

Fins ara, la preparació de medicaments estèrils es realitzava en dues àrees separades. La zona de preparacions de nutricions artificials i altres barreges endovenoses datava de principis dels 80 i l'altra àrea, la zona de preparació de citostàtics o medicaments oncològics, es va construir el 2002.Increment de superfície

Un cop acabada la reforma, la nova zona de sales blanques està ubicada en uns espais annexos al Servei de Farmàcia i se n'ha incrementat la superfície, de manera que en una sola àrea hi hales dues zones. En una s'hi realitzen tots els preparats oncològics i els medicaments perillosos, mentre que en l'altra s'hi fan els preparats estèrils i els intravenosos.Automatitzar el magatzem

La segona fase del projecte d'ampliació de la farmàcia, que consistirà en l'automatització del magatzem de medicaments, ja ha sortit a licitació pública. Per millorar l'emmagatzematge i la gestió de processos el centre té previst equipar-se amb un Kardex, un robot que conté tots els fàrmacs organitzats de manera eficient i amb les màximes condicions de seguretat.

L'equipament té un cost de 430.000 euros i cal remodelar i climatitzar els espais on s'instal·larà. El Kardex està estructurat en dos carrousels amb 24 cistelles cadascun, que ocuparan 39 m3.

La compra del robot possibilitarà, entre d'altres, incrementar la productivitat ja que permet preparar diferents comandes a la vegada i millorar les condicions de conservació dels medicaments. A més d'informatitzar la gestió documental, es pretén optimitzar el control d'estocs i gestionar de forma contínua l'inventari. El magatzem del Servei de Farmàcia és l'eix principal de tots els circuits logístics dels medicaments a l'hospital. Actualment, conté prop d'un miler de referències, exceptuant medicaments d'assajos clínics.

I és que aquest servei s'encarrega de l'adquisició, la custòdia, la conservació, el subministrament i la dispensació dels medicaments tant per al centre com per a l'atenció primària, a més dels tractaments extrahospitalaris que requereixin vigilància, supervisió i control. També elabora fórmules magistrals, les preparacions intravenoses de medicaments, la nutrició artificial, a més de fer la preparació de quimioteràpia i la gestió d'assajos clínics.