Les malalties respiratòries malalties respiratòriescausen unes 580 morts anuals a les comarques gironines. Les patologies del sistema respiratori, que són la tercera causa de mort a Girona, van causar 583 morts l'any 2016, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadístiques (INE), i 263 van ser per malalties cròniques de les vies respiratòries.

A més, motiven més d'un 10% de les estades als hospitals gironins, segons les dades de l'INE. Unes 8.750 altes hospitalàries del 2016 estaven relacionades amb aquest grup de malalties, que inclou, per exemple, la pneumonia (1.818 altes), la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i les bronquiestasies (1.436).

Tenint en compte, doncs, que les malalties respiratòries són una de les principals consultes a l'atenció primària i que suposen un alt cost social i econòmic, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC) van organitzar ahir al Palau de Congressos de Girona la XI Jornada de Respiratori. Dividida en dues sessions paralel·les, una per a professionals d'infermeria i l'altra per als de medicina, la jornada va reunir 130 sanitaris de l'atenció primària gironina per actualitzar els coneixements teòrics i les habilitats en el maneig d'aquest tipus de malalties en la pràctica clínica.

Un dels temes que van centrar la jornada va ser el maneig de les principals urgències respiratòries a l'atenció primària, entre les quals n'hi ha algunes relacionades amb malalties cròniques com les crisis asmàtiques i les exacerbacions per MPOC, i d'altres com les complicacions respiratòries per anafilaxi (una reacció al·lèrgica que pot produir risc vital), l'ennuegament o les intoxicacions.

En la trobada també es van tractar les urgències pediàtriques, el maneig de la malaltia intersticial del pulmó, les malalties al·lèrgiques respiratòries, i la tuberculosi.

L'altre gran tema de la XI Jornada Respiratori a Girona va ser l'apoderament del pacient amb dificultat respiratòria, amb tallers dirigits a adquirir coneixements i habilitats per donar-li les eines per controlar diferents aspectes de la seva malaltia i, fomentar així l'adherència als tractaments, l'autocura, i la millora de la qualitat de vida.