L'Ajuntament d'Olot, en el seu darrer ple, va aprovar per unanimitat una moció presentada per l'associació catalana d'Antics presos polítics del franquisme i per l'Amical de Catalunya dels antics guerrillers espanyols a França. La funció de la moció era recordar Francesc Serrat Pujolar, un olotí que va ser afusellat al camp de la Bota, el 25 de febrer de 1946.

A partir de l'aprovació, l'Ajuntament es va comprometre a col·locar una placa recordatòria al número 5 del carrer Macarnau, on va viure Francesc Serrat. El plenari també es va avenir a enviar una representació institucional cada 25 de febrer al camp de la Bota i al cementiri de Montjuic, així com també a treure de l'anonimat els olotins vinculats als maquis i a crear una comissió per a la recuperació de la memòria dels maquis.

Francesc Serrat (1924-1946) era el fill del darrer alcalde republicà d'Olot. Refugiat a França, Serrat va participar molt activament amb la resistència contra l'ocupació nazi. L'activista va participar en diversos atacs i sabotatges, va passar aviadors anglesos pels Pirineus i va lluitar en les darreres batalles per la retirada nazi de França; va ser quan va participar en la invasió de la Vall d'Aran per part dels guerrillers espanyols que havien participat a la Segona Guerra Mundial.

Executat el febrer de 1946

Francesc Serrat també va participar en la creació d'una base guerrillera a les comarques de Girona. Va ser capturat quan organitzava una guerrilla urbana antifranquista a Barcelona. Després de ser torturat, el van executar al camp de la Bota, el 25 de febrer de 1946.