La Cirurgia Major Ambulatòria de l'hospital d'Olot s'ha incrementat un 27% respecte a l'antic edifici. En total, l'any passat l'hospital garrotxí va fer 1.522 cirurgies sense ingrés, una xifra que representa un increment del 6,8% respecte de les 1.418 del 2016 i d'un 27% respecte del 2013, el darrer any complet a l'antic centre hospitalari, ja que el canvi d'instal·lacions ha permès potenciar aquest tipus de cirurgia, amb una millor atenció personalitzada per part del personal i garantint la privacitat del pacient en tenir boxs individualitzats.

La cirurgia sense ingrés és la pràctica de procediments terapèutics o diagnòstics de complexitat mitjana que es practiquen sota anestèsia general, loco-regional o local, amb o sense sedació, en pacients que el mateix dia de la intervenció venen i tornen al seu domicili, després d'un període d'observació i control. Tota la cirurgia sense ingrés ve acompanyada d'un seguiment postoperatori realitzat per les infermeres i els cirurgians del centre.

Actualment a l'hospital d'Olot es realitza cirurgia major ambulatòria en dotze serveis quirúrgics diferents: cirurgia general, cirurgia pediàtrica, cirurgia plàstica, dermatologia, ginecologia/obstetrícia, oftalmologia, otorinolaringologia, pediatria, traumatologia, unitat de patologia mamària i urologia.

Els serveis de Cirurgia General, Traumatologia i Oftalmologia són els que més intervencions realitzen d'aquest tipus. En el cas de la cirurgia general les patologies més tractades per aquesta via són les hèrnies i les varius, en el cas de la traumatologia les intervencions de galindons i túnel carpià i en el d'oftalmologia les cataractes. Si fa uns anys aquestes intervencions requerien un ingrés de 72 hores, actualment es realitzen i es donen d'alta en menys de 12, suposant un estalvi de temps i alhora de recursos econòmics.

Ben valorat

Aquest any, per primera vegada, el Departament de Salut ha publicat una enquesta de satisfacció sobre la Cirurgia Major Ambulatòria. Olot obté una puntuació mitjana de satisfacció de 8,77 sobre 10, superior a la mitjana catalana (8,56%). És més, el 95% dels enquestats, en cas de poder escollir, tornarien al mateix centre.

El tracte personal de les infermeres (100%), del personal d'admissions (100%), la comoditat de l'espai abans de la intervenció (98,8%) i la informació del dia de la intervenció (98,7%) són els aspectes que reben les valoracions més positives. Obté valor d'excel·lència (preguntes que superen el 90% de valoracions positives) en 20 preguntes de 23.

Els ítems que es valoren per sota del 90% són: el grau de millora que li ha suposat la intervenció (84,4%), l'atenció rebuda quan el van trucar (83,3%) i el temps d'espera fins a la intervenció (70,1%).

A nivell de Catalunya, l'hospital d'Olot és el 12è més ben valorat; mentre que a les comarques gironines és el tercer, per darrere de la Clínica Girona (9,13) i l'hospital de Palamós (8,89).