Els centres de salut de la demarcació celebren aquests dies prop d'un centenar d'activitats adreçades a conscienciar els ciutadans dels perjudicis que causa el fum del tabac i a potenciar la deshabituació, coincidint amb la celebració de la Setmana Sense Fum i el Dia Mundial Sense Tabac, que era ahir.

A l'hospital Josep Trueta de Girona, ahir es convidava els usuaris fumadors a canviar cigarretes per pomes, per representar el canvi d'un hàbit tòxic per un de saludable, i professionals del Servei de Pneumologia informaven de les diverses fórmules que ofereix l'ICS Girona per ajudar a la deshabituació (consultes mèdiques i sessions grupals), a més de fer-los cooximetries i espirometries.

Durant tota la setmana, la majoria de centres d'atenció primària de l'ICS Girona han organitzat, en col·laboració amb l'Agència de Salut Pública de Catalunya, diferents accions de sensibilització. Han donat informació a la població de totes les edats sobre els perjudicis que el tabac causa a la salut.

També s'han fet proves de saturació, mesures de la pressió arterial, tests de dependència del tabac, i, en tots els casos, s'ha ofert ajuda a la ciutadania per deixar de fumar. També s'han organitzat campanyes per les xarxes socials, caminades saludables i activitats dinamitzades als parcs urbans de salut, a més de tallers de prevenció i l'intercanvi de cigarretes per fruita.

A l'hospital de Figueres, un centenar de professionals van participar ahir en un concurs de bitlles en forma de cigarreta. Cada concursant tenia tres intents per tirar a terra cinc de les sis bitlles que s'havien col·locat a la placeta del centre i fer bitlla.

També a Olot

La Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa va donar el tret de sortida a la setmana el dissabte 26 amb dues activitats per potenciar l'exercici físic, els hàbits de vida saludables i la importància de mantenir els espais lliures sense fum; sota el lema impulsat per la Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum: «Viu a sac sense tabac!».

Més d'una seixantena de persones van participar tant a la sessió de country, dirigida per Isa Teixidor, com a la de ioga, guiada per la llevadora de l'hospital Assum Reixach.

Per concloure la setmana, el dijous 31 de maig l'hospital va muntar a l'entrada de consultes externes de l'hospital dos túnels de globus d'heli, simbolitzant dues artèries del cor. Per una banda, un túnel de globus vermells per on havien de passar les persones no fumadores i per l'altra, un túnel més estret de globus bordeus i negres per on circulaven les persones fumadores. Una escenificació molt visual dels problemes que pot causar el tabac al cor dels fumadors i d'aquells que hi tenen un contacte directe. Enguany, aquesta jornada estava dedicada a les cardiopaties, tot remarcant que el tabac és una de les principals causes de malaltia cardiovascular. El tabac fa que les artèries acumulin greix i disminueixin la seva elasticitat, triplicant el risc d'infart de miocardi o angina de pit.

La mateixa representació es va fer a la sala d'espera de consultes externes de pediatria perquè els nens poguessin viure de primera mà la sensació d'inserir-se a una vena "neta" i una altra d'afectada pel fum del tabac.